Een lichtgewicht slaapzak is een must voor al je litepacking avonturen: van treintrip en huttentocht tot zomerfestivalletje. Samen met onze community zetten we de beste lichtgewicht slaapzakken voor je op een rij.

Hoe kies je de juiste lichtgewicht slaapzak?

Bedenk vooral waarvoor je de slaapzak gaat gebruiken. Ga je een trekking maken bij vrieskou? Of lig je vooral in de slaapzak tijdens avonturen in de zomer? Veel fabrikanten gebruiken de seizoensclassificatie om aan te geven voor welk seizoen de slaapzak geschikt is. Maar onze tip is om vooral naar de comfort-temperatuur te kijken. Dit is de temperatuur waarbij de gemiddelde vrouw warm en comfortabel in de slaapzak kan slapen.

Voor je hele leven

Een lichtgewicht slaapzak is een belangrijk onderdeel van je uitrusting voor lichtgewicht kamperen, net als een lichtgewicht slaapmat en lichtgewicht tent. De meeste slaapzakken hieronder zijn niet goedkoop. Maar je kunt beter investeren in een slaapzak die je hele leven meegaat (die van Liesbeth gaat al 18 jaar mee), dan eentje die snel kapot gaat – vooral ritsen zijn een dingetje – of geproduceerd is zonder oog voor mens, dier en milieu.

beste lichtgewicht slaapzak sea to summit spark 1 regular
Sea To Summit Spark Sp1

Vederlicht en belachelijk compact.

 • 340 gram (regular)
 • °C (comfort/limiet): 9 / 5
 • Vulling: RDS-gecertificeerd dons
 • Pakformaat in cm: ø11 x 16
 • € 388,95

Onze favoriet: Sea To Summit Spark Sp1 slaapzak

De Sea To Summit Spark-serie donzen slaapzakken zijn gemaakt om met zo’n weinig mogelijk gewicht, zo veel mogelijk weersomstandigheden te trotseren. Voor dit lijstje kozen we de Sea To Summit Spark Sp 1 uit, omdat de lichtgewicht en ultracompacte slaapzak maar 340 gram weegt (regular) en je niet direct in de kou laat liggen. De perfecte verhouding tussen gewicht en isolatie dus. Dit komt onder andere door de vulling van 850+ waterafstotend dons, de materialen van de buitenkant en binnenkant en de mummievorm. Ook handig: de rits gaat tot de helft open (uniek voor zo’n crazy lite slaapzak). Makkelijk in- en uitstappen dus.

Minder handig: de lichtgewicht slaapzak is comfortabel voor vrouwen bij 9 graden. Heb je meer warmte nodig? Check dan de Spark Sp2, die 4 graden kan handelen. De extra grammetjes (490) zag je vast al aankomen. Maar dat is een compromis. De keuze is aan jou 🙂


Lichtgewicht slaapzak Therm-a-rest Hyperion 32-f-0-c-ul bag donzen slaapzak
Therm-a-Rest Hyperion 32 UL

Licht en voor 3 seizoenen, maar duur

 • 464 gram (regular)
 • °C (comfort/limiet): 5 / 0
 • Vulling: RDS-gecertificeerd dons
 • Pakformaat in cm: 14 x 15
 • € 469,95

De runner-up: de Therm-a-Rest Hyperion 32 UL slaapzak

De Therm-a-Rest Hyperion 32 UL is met z’n 464 gram een superlichte 3-seizoenen slaapzak. Hij houdt de gemiddelde man comfortabel en warm vanaf 0 graden en de gemiddelde vrouw vanaf 5 graden. Ook neemt de slaapzak opgerold bijna geen ruimte in, met een pakformaat van ongeveer een literfles. Het waterafstotend verantwoord dons en gecoate buitenmateriaal houdt je lekker warm, ook in koudere omstandigheden en je meer last hebt van bijvoorbeeld condens. Minder handig: deze minimalistische slaapzak is vrij prijzig. Iets wat je trouwens snel vergeet, als je een berg opklimt. Dan ben je blij met alle grammen die je niet mee hoefde te sjouwen.


Lichtgewicht slaapzak budget Decathlon Forclaz MT500
Forclaz MT500  

Goedkoop

 • 1200 gram (maat L)
 • °C (comfort/limiet): 5 / 0
 • Vulling: deels gerecycled polyester
 • Pakformaat in cm: ø19 x 40 (maat L)
 • € 69,99

Budget: goedkope lichtgewicht slaapzak Decathlon

De synthetische Forclaz MT500 lichtgewicht slaapzak kost minder dan 70 euro en is daarmee de goedkoopste van het stel. Maar hee, daar krijg je wel meer gewicht voor terug: de slaapzak weegt 1200 gram (maat L). Maar hij is lekker compact te maken en neemt alsnog niet veel ruimte in. Ook fijn: in het mummiemodel slaap je comfortabel, door meer bewegingsvrijheid en betere isolatie. O, en deze slaapzak kun je koppelen aan andere Forclaz slaapzakken uit de MT500-serie. Wel zo gezellig als je met z’n tweetjes bent.

Nadeel? Deze lichtgewicht slaapzak is niet geschikt voor extreem koude weersomstandigheden. Je slaapt er comfortabel in bij temperaturen vanaf 5 graden. Ideaal voor zomertrekkings of festivals. Voor de winteravonturiers: in de Forclaz MT900 slaap je comfortabel vanaf -5 graden.


Heb je zelf een awesome lichtgewicht slaapzak?

Kom maar door! Mail naar hello@litepackingdistrict of dm ons op Instagram.