Een lichtgewicht slaapzak is een must voor al je litepacking avonturen: van treintrip en huttentocht tot zomerfestivalletje. Samen met onze community zetten we de beste lichtgewicht slaapzakken voor je op een rij.

Hoe kies je de juiste lichtgewicht slaapzak?

Bedenk vooral waarvoor je de slaapzak gaat gebruiken. Ga je een trekking maken bij vrieskou? Of lig je vooral in de slaapzak tijdens avonturen in de zomer? Veel fabrikanten gebruiken de seizoensclassificatie om aan te geven voor welk seizoen de slaapzak geschikt is. Maar onze tip is om vooral naar de comfort-temperatuur te kijken. Dit is de temperatuur waarbij de gemiddelde vrouw warm en comfortabel in de slaapzak kan slapen.

Voor je hele leven

Een lichtgewicht slaapzak is een belangrijk onderdeel van je uitrusting voor lichtgewicht kamperen, net als een lichtgewicht slaapmat en lichtgewicht tent. De meeste slaapzakken hieronder zijn niet goedkoop. Maar je kunt beter investeren in een slaapzak die je hele leven meegaat (die van Liesbeth gaat al 18 jaar mee), dan eentje die snel kapot gaat – vooral ritsen zijn een dingetje – of geproduceerd is zonder oog voor mens, dier en milieu.

Lichtgewicht-Slaapzak-Sea-to-Summit-Spark-Down-Sleeping-Bag-7c
Sea To Summit Spark Ultralight Mummy 7C

Vederlicht en belachelijk compact.

 • 363 gram (regular)
 • °C (comfort/limiet): 11 / 7
 • Vulling: RDS-gecertificeerd ganzendons
 • Pakformaat in cm: ø11 x 16
 • € 368,95

Onze favoriet: Sea To Summit Spark lichtgewicht slaapzak

De Sea To Summit Spark-serie donzen slaapzakken zijn gemaakt om met zo’n weinig mogelijk gewicht, zo veel mogelijk weersomstandigheden te trotseren. Voor dit lijstje kozen we de Sea To Summit Spark Ultralight Mummy 7C uit, omdat de slaapzak maar 363 gram weegt (regular), je ‘m superklein opvouwt – ideaal dus voor je ultralight avonturen – en je niet in de kou laat liggen. De perfecte verhouding tussen gewicht en isolatie dus. Dit komt onder andere door de vulling van 850+ waterafstotend dons, de materialen van de buitenkant (betere waterbestendigheid in vochtige weersomstandigheden) en binnenkant én de mummievorm. Ook handig: de rits gaat tot de helft open (uniek voor zo’n crazy lite slaapzak). Makkelijk in- en uitstappen dus.

Ga je naar koudere gebieden en wil je comfortabel slapen bij -1°C of -9°C? Die versies heb je ook. Of heb je extra lange benen? Check dan de ‘Long’-variant. Allemaal bij de Bever te koop.


Lichtgewicht slaapzak Therm-a-rest Hyperion 32-f-0-c-ul bag donzen slaapzak
Therm-a-Rest Hyperion 32 UL

Licht en voor 3 seizoenen, maar duur

 • 464 gram (regular)
 • °C (comfort/limiet): 5 / 0
 • Vulling: RDS-gecertificeerd dons
 • Pakformaat in cm: 14 x 15
 • € 469,95

De runner-up: de Therm-a-Rest Hyperion 32 UL slaapzak

De Therm-a-Rest Hyperion 32 UL is met z’n 464 gram een superlichte 3-seizoenen slaapzak. Hij houdt de gemiddelde man comfortabel en warm vanaf 0 graden en de gemiddelde vrouw vanaf 5 graden. Ook neemt de slaapzak opgerold bijna geen ruimte in, met een pakformaat van ongeveer een literfles. Het waterafstotend verantwoord dons en gecoate buitenmateriaal houdt je lekker warm, ook in koudere omstandigheden en je meer last hebt van bijvoorbeeld condens. Minder handig: deze minimalistische slaapzak is vrij prijzig. Iets wat je trouwens snel vergeet, als je een berg opklimt. Dan ben je blij met alle grammen die je niet mee hoefde te sjouwen.


Lichtgewicht-slaapzak-voor-trekking-mt500-10c-polyester-blauw.jpg
Forclaz MT500 10°C

Goedkoop

 • 1200 gram (maat L)
 • °C (comfort/limiet): 5 / 0
 • Vulling: deels gerecycled polyester
 • Pakformaat in cm: ø19 x 40 (maat L)
 • € 59,99

Budget: goedkope lichtgewicht slaapzak Decathlon

De synthetische Forclaz MT500 lichtgewicht slaapzak kost minder dan 60 euro en is daarmee de goedkoopste van het stel. Maar hee, daar krijg je wel meer gewicht voor terug: de slaapzak weegt 970 gram (maat L). Maar hij is lekker compact te maken en neemt niet veel ruimte in. Ook fijn: deze slaapzak kun je koppelen aan andere Forclaz slaapzakken uit de MT500-serie. Wel zo gezellig als je met z’n tweetjes bent.

Nadeel? Deze lichtgewicht slaapzak is niet geschikt voor extreem koude weersomstandigheden. Je slaapt er comfortabel in bij temperaturen vanaf 10°C. Ideaal voor zomertrekkings of festivals. 


Heb je zelf een awesome lichtgewicht slaapzak?

Kom maar door! Mail naar hello@litepackingdistrict of dm ons op Instagram.