Een lichtgewicht slaapmat hoort bij de basis voor je lichtgewicht kampeerset. Ideaal en multifunctioneel: voor bikepacken, een meerdaagse wandeling in de bergen of een festivalweekend. Stop snel met te veel kilo’s meezeulen. Hier komen de 5 beste ultralichte slaapmatjes.

De beste lichtgewicht slaapmat Isolatie R-waarde tabel Sea To Summit 2

De beste lichtgewicht slaapmat voor de juiste temperaturen

Zonde als je veel geld neerlegt voor een ontzettend isolerend slaapmatje, als je ‘m alleen gebruikt in de zomer toch? Vraag jezelf daarom eerst af waar je de slaapmat (vooral) voor gaat gebruiken. Maar ook of je een koukleum bent en het snel koud hebt tijdens je slaap in je lichtgewicht tent. Check vervolgens tijdens je zoektocht, de R-waarde van elk matje. Deze waarde geeft aan wat het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag is. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de slaapmat isoleert en hoe geschikter dus voor winterse kampeeravonturen. Sea To Summit maakte er een handig plaatje voor (zie hierboven).

En o ja, dat onderzoek hoef je zelf niet meer te doen. Hieronder vind je alvast 5 beste lichtgewicht slaapmatjes mét R-waarde.

Therm-A-Rest NeoAir Uberlite Regular beste lichtgewicht slaapzak de ultralichtgewicht
Therm-A-Rest NeoAir Uberlite Regular

Uberlite dus.

 • 250 gram
 • 183 x 51 x 6,4
 • Isolatie (R-waarde): 2.3
 • € 224,95

De ultralichtgewicht: Therm-a-Rest NeoAir Uberlite Regular slaapmat

Uberrrrlite! De Therm-a-Rest NeoAir Uberlite is de lichtste slaapmat op de lijst. Hij weegt maar 250 gram. En deze ultralichte slaapmat is ook nog eens compact, stil en comfortabel. Niet zo gek dat we zo enthousiast zijn. Perfect voor al je zomerkampeertrips. Minder handig: met een isolatiewaarde van 2.4, is dit slaapmatje minder geschikt voor kamperen in de vrieskou. 

Heb je meer isolatie en warmte nodig? Check dan even de alleskunner hieronder: de Therm-A-Rest Xtherm slaapmat. Minder budget? Check dan de budgetvriendelijke optie: het slaapmatje van de Decathlon.


Sea To Summit Ultralight Isolated beste lichtgewicht slaapmat favoriet
Sea To Summit Ultralight Insulated

Superlicht en comfortabel

 • 480 gram 
 • 183 x 55 x 5
 • Isolatie (R-waarde): 3.1
 • € 149,96

Onze favoriet: de Sea To Summit ultralichte slaapmat

De knaloranje Sea To Summit Ultralight Isolated is een van de meest comfortabele lichtgewicht slaapmatjes. Dat komt door de ‘air sprung cells’: elke cel past zich aan aan je lichaam en zo voelt het alsof je op een gewoon pocketvering matras ligt. Wel zo lekker na een dag vol avontuur, met bikepacking of hiken. Het matje kun je trouwens gerust meenemen in koudere weersomstandigheden. Met een isolatiewaarde van 3.1 is ‘ie geschikt voor 3 seizoenen (lente, zomer, herfst). Ook is de slaapmat prima te betalen als je het vergelijkt met andere lightweight gear. En niet te vergeten: het matje is lekker licht, makkelijk op te blazen (ook met de mond) en compact in te pakken. Wat valt er tegen? Het matje kraakt een beetje.

Tip: gebruik je je matje alleen in zomertemperaturen? Check dan de lichtgewicht Sea To Summit Ultralight Regular slaapmat. Scheelt je weer 85 gram (en 30 euro).


Forclaz Decathlon beste lichtgewicht slaapmat budget
Forclaz MT500 Air  

Cheap en licht

 • 510 gram
 • 180 x 52 x 5
 • Isolatie (R-waarde): 1.5
 • € 49,99

Budget: lichte slaapmat Decathlon

De Forclaz lichtgewicht slaapmat is net onder de 50 euro en daarmee de goedkoopste in dit rijtje. Meestal krijg je in deze prijsklasse wel wat extra kilootjes erbij, maar dat is bij dit slaapmatje niet het geval. Hij weegt slechts 520 gram. Hij is dus licht en lekker compact als je ‘m oprolt. Ook blaas je ‘m met een paar teugen op. De MT500 Air is er ook in large.

Nadeel? Deze lichtgewicht slaapmat is niet geschikt voor extreem koude weersomstandigheden. De R-waarde is 1.5, waardoor hij vooral voor in de zomer geschikt is. Daarnaast heeft het matje antislip, zodat je slaapzak niet wegglijdt. Maar dat is voor de slaaprollers onder ons niet zo fijn. ’s Ochtends wordt je dan half verstrikt in je slaapzak wakker. Gewoon even die slaapmat omdraaien dus.


Therm-a-rest Neoair Xtherm beste lichtgewicht slaapmat show off
Therm-a-Rest NeoAir Xtherm

Voor koukleumen en winteravonturiers

 • 430 gram
 • 183 x 51 x 6,4
 • Isolatie (R-waarde): 6.9
 • € 249,95

De alleskunner: de Therm-a-Rest NeoAir Xtherm slaapmat

De Therm-a-Rest NeoAir Xtherm van 430 gram is een warmere versie van de Xlite slaapmat hierboven. Deze slaapmat heeft gewoonweg de beste warmte-gewicht verhouding: hij isoleert, zonder dat je veel mee hoeft te sjouwen. Ideaal als je het snel koud hebt tijdens je slaap, of als je gaat backpacken in de vrieskou of sneeuw. Op deze slaapmat kun je bouwen, waar je ook slaapt. Hoe dat komt? De isolatiewaarde van deze slaapmat is gewoon bizar goed. Minder handig: de lichtgewicht slaapmat is aan de prijs. En hij maakt een licht krakend geluid. Maar toch weegt dat niet op tegen de voordelen van dit slaapmatje.


Beste lichtgewicht slaapmat Ultra 2R Exped
Exped 2R 

Duurzaam

 • 380 gram
 • 183 x 53 x 5
 • Isolatie (R-waarde): 2.4
 • € 99,95

De groene keus: de lichtgewicht slaapmat van Exped

De Ultra 2R van Exped is een lichtgewicht slaapmat voor al je zomerse trekkings, bikepacking trips en festivalweekenden. Met z’n 380 gram en compact verpakkingsformaat sjouw jij je in ieder geval nooit een ongeluk. Je blaast het matje makkelijk op en laat ‘m ook weer met een simpele beweging leeglopen. Extra fijn: de mat is gemaakt van gerecycled polyester en Exped compenseert de volledige CO2 uitstoot van de productie en het transport, door de samenwerking met MyClimate. Zo slaap je nóg comfortabeler. Nadelen? Iemand?


Heb je zelf een awesome lichtgewicht slaapmat?

Kom maar door! Mail naar hello@litepackingdistrict of dm ons op Instagram.