Kamperen tijdens je backpack avontuur, bikepacking trip of meerdaagse trekking? Dan kun je niet zonder een lichtgewicht tent. Samen met andere litepackers zetten we de beste ultralichte tenten onder de 2000 gram op een rij.

De beste lichtgewicht tent Durston Gear close-up Noorwegen
Beste lichtgewicht tent Durston Gear Noorwegen
Durston-X-Mid-2-Ultralight-Tent-Backpacking-Best.jpg
Durston X-Mid 2

Superlicht én een lekker prijsje

 • 1005 gram (ex. stokken)
 • 2 personen
 • € 255 (maar import uit Canada)

Onze favoriet: de ultra lichtgewicht tent Durston X-Mid 2

De Durston X-Mid2 is smart en sexy en ook nog ’s superlicht. And that’s why we like it! De tent is ontworpen door hiker en bergbeklimmer Dan Durston uit Canada en hiermee heeft ‘ie al verschillende prijzen in de wacht gesleept. Wij weten inmiddels waarom, want wat een tent is dit. Door het slimme ontwerp is de tent licht, verrassend ruim en beschermt ‘ie je vooral in de meest extreme weersomstandigheden tegen harde wind en sneeuw. De buitentent kun je als tarp gebruiken – of je klikt de binnentent erin. Buiten de binnentent is er nog genoeg ruimte voor je schoenen of bagage. Extra handig: je zet de tent op met je wandelstokken (scheelt weer wat gewicht) of met Durston Gear z’n lichtgewicht tentstokken (88 gram per stuk).

Nadeel: Durston Gear is Canadees, en transport- en importkosten kunnen aanzienlijk zijn. Wil je dat we je op de hoogte houden van nieuwe verkoopkanalen in Nederland, vul dan je e-mailadres in en klik op de knop (“Hou me op de hoogte”).


MSR Hubba Hubba NX

Lichtgewicht, comfortabel en duurzaam

 • 1720 gram
 • 2 personen
 • € 539,95

De runner-up: lichtgewicht tent MSR Hubba Hubba NX

De MSR Hubba Hubba NX voor 2 personen is niet de lichtste tent, maar wel een van de meest duurzame. Hij kan tegen een stootje. Het is een slim ontworpen vrijstaande tent, of volgens onze vriendinnen die ‘m mee hadden op fietsvakantie: een mega chill tentje. De hoge zijwanden zorgen voor veel ruimte in de tent. Ook handig: de binnen- en buitentent zijn los van elkaar te gebruiken. Zet bij regen alleen de buitentent op, of bij goed weer alleen de binnentent. Minder handig: de tent is wat aan de krappe kant voor 2 personen met bepakking.

Bekijk ook: de bikepacking paklijst voor je lichtgewicht fietsvakantie.


Lichtgewicht tent-Sea-to-Summit_Alto-TR2---Two-Person-Ultralight-Tent.jpg
Sea To Summit Alto TR2

Multifunctioneel en ruim

 • 1340 gram
 • 2 personen
 • € 579,95

De all-rounder: Sea To Summit Alto TR2

De Sea To Summit Alto TR2 is een multifunctionele, lichte 3-seizoenen tent met genoeg ruimte. Je kunt alleen de binnentent opzetten, alleen de buitentent als tarp bijvoorbeeld, of de binnentent met de buitentent helemaal omhoog gerold zodat je ‘m snel kan uitrollen als het wel gaat regenen. Lekker veelzijdig dus. Ook heb je in de tent genoeg ruimte om te zitten en om de tent in te stappen. Dat komt door de dwarse tentstokken in het midden van de tent. Die lopen naar boven uit waardoor het plafond van de tent (en dus de ingang) extra hoog is. Wat we ook erg slim vinden: de tent pak je in in 3 opbergzakken. Je kunt dus het gewicht makkelijk verdelen in je fietstassen, je backpack of met je mede-avonturier. Wij zeggen: inpakken en gaan!


lichtgewicht-tent-koepeltent-voor-trekking-mt900-2-personen-grijs.jpg
Forclaz MT900

Relatief goedkoop

 • 1950 gram
 • 2 personen
 • € 249,99

Budget: Forclaz koepeltent MT900

De Forclaz 3-seizoenen koepeltent MT900 van Decathlon is de goedkoopste lichtgewicht tent op de lijst. Dat is een groot pluspunt, voor als je een wat kleiner budget te besteden hebt. Nog een paar tops van deze tent: door de koepelconstructie heb je een slimme ruimte om je in te bewegen. Ook is er genoeg ventilatie door de deuren met muggengaas en de grote ventilatieopeningen bovenop de tent. Dit is echt heel fijn, anders is de kans groot dat er veel condens ontstaat en je lekker klam wakker wordt. De tent heeft een voortent, waar je 2 rugzakken van 70 liter in kwijt kunt. Je hebt de tent ook in een groter formaat, voor 3 personen. Dus als je wat meer ruimte zoekt is dat een goeie optie.


Vaude Power Lizard Seamless 1-2P lichtgewicht tent trekkerstent
Vaude Power Lizard Seamless 

Beschermt je tegen storm en regen

 • 1143 gram
 • 1-2 personen
 • € 649,95

De groene keus: trekkerstent Power Lizard Seamless

De Power Lizard Seamless 1-2P trekkerstent van Vaude is lekker licht en ook nog eens compact als je ‘m inpakt. Ideaal voor wandelaars en lange trektochten. Een fijn idee is dat de tent van duurzame materialen is gemaakt. Kun je met een gerust hart de natuur in. Ook handig: de tent beschermt je tegen storm en regen, want hij is absoluut waterdicht door fancy lijmtechnieken voor de naden. Minder handig: de materialen zijn licht maar daardoor kwetsbaar. Dus ga voorzichtig met je tentje om.


Z-pack duplex lichtgewicht tent trekkerstent
Zpacks Duplex

Lichter wordt het niet

 • 538 gram
 • 2 personen
 • $ 699

De show off: de ultralichte tent Zpacks Duplex

Deze tent is voor de ultieme litepacker: de Zpacks Duplex van 538 gram!!1 De tent heeft hoge binnenplafonds en grote zijdeuren voor gemakkelijke toegang. O, als je deze tent eigenlijk nog steeds te zwaar vindt, probeer dan de Duplex LiteNadeel: de tent bestaat uit 1 wand en heeft dus geen binnen- en buitentent. Dit zorgt ervoor dat het gewicht laag blijft. Maar daardoor is de kans op condens in de tent wel groter (vooral als het buiten ook wat kouder is) en is de tent wat kwetsbaarder. Plus: je moet de tent uit Amerika importeren. Door de invoerrechten is dat vaak een duur en niet-transparant grapje. 


Big Agnes Copper Spur HV UL2 Bergfreunde Green
Big Agnes Copper Spur HV UL2

Lichtgewicht tent met veel leefruimte

 • 1420 gram
 • 2 personen
 • € 619,95

Bigger is better: de lichtgewicht tent van Big Agnes

Een bevriende ervaren bergbeklimmer tipte (“ik heb ‘m zelf ook”) ons de Big Agnes Copper Spur HV UL2. Deze ruime trekkerstent is licht, vrijstaand en makkelijk op te zetten. De zijkanten tover je zo om tot luifels, die je beschermen tegen motregen of felle zon. Ook handig: als het regent kun je eerst de buitentent opzetten. Minder handig: de tent is gemaakt van dun materiaal. Je moet er een beetje voorzichtig mee zijn. Een grondzeil is dan ook een aanrader.


Heb je zelf een awesome lichtgewicht tent of backpack tent?

Kom maar door! Mail naar hello@litepackingdistrict.com of dm ons op Instagram.