Merinowollen shirts zijn onmisbaar voor licht reizen, bijvoorbeeld met alleen handbagage. Maar ze hebben ook een hoger prijskaartje dan het gemiddelde shirt in je kast. Welk merinowollen shirt kun je het best meenemen op reis (en trouwens ook casual thuis dragen)? We helpen je kiezen en zetten de beste merino shirts voor heren en dames op een rij. 

Merinowol is een geweldige stof. Het houdt je droog, ruikt niet en is lichtgewicht. Ook houdt merinowol je warm wanneer het koud is, je koel wanneer het warm is en het voelt heerlijk zacht aan. Helaas is merinowol relatief duur en slijt het sneller dan andere stoffen. Deze voordelen en nadelen gelden zo ongeveer voor alle shirts die we hebben onderzocht. 

De dikte van de vezel – gemeten in microns – is een indicatie van de zachtheid van je kledingstuk van wol. Hoe lager, hoe zachter. Normale wol heeft een diameter van 40 micron (kriebels!). Daarentegen is de diameter van merinowol tussen de 15 en 24 micron.

Nog niet overtuigd van merinowol? Lees dan meer over z’n superpowers in Hoe je met minder kleding reist en toch altijd fris ruikt 

Instagram Colombia Salento Valle de Cocora Lies merino wol shirt

De Icebreaker Tech Lite SS doet het op alle vlakken goed. Je kunt ‘m elke dag aan. Thuis, op het werk, op vakantie, op reis of tijdens het sporten. De stof voelt dun, zacht en licht aan. Het is bijvoorbeeld perfect als shirt in de warme en vochtige tropen, maar ook als warme onderlaag bij koud weer. Het shirt heeft de ideale mix van materialen. Hij heeft alle voordelen van merinowol. En door het nylon gaat ‘ie langer mee.

De beste allrounder

Icebreaker Tech Lite

89

/100%

Icebreaker Tech Lite SS

140 g

87% merinowol, 13% nylon

vanaf 45 euro

18,5 micron


Voordelen

 • Look: mooie fit voor mannen
 • Feel: dunne stof voelt heerlijk aan
 • Functionaliteit: schoudernaden staan wat naar buiten, handig als je een rugzak draagt

Nadelen

 • Look: minder hippe fit voor vrouwen, beetje outdoorsy

Prijs-kwaliteit 90%
Look 90%
Feel 90%
Merinopower 87%

In de super.natural Essential T-shirts zit flink wat minder merinowol. Toch doen ze niet onder voor de andere shirts in deze lijst. Door de 50 procent merinowol ervaar je nog steeds genoeg voordelen bij het dragen. Terwijl het polyester zorgt voor meer slijtvastheid. Daardoor gaat dit shirt extra lang mee. Maar het allergrootste voordeel van deze shirts? Naast de Everyday heeft Super.natural meer modellen voor vrouwen, zoals een meer boxy fit en yoga-stylo fit. Minder outdoursy dus en hipper dan de standaard getailleerde pasvormen van andere merken. We like.

Lekker casual

super.natural Essential T-shirt

80

/100%

supernatural-womens-essential-tee-merino

140 g

50% merinowol, 50% polyester

vanaf 50 euro

onbekend


Voordelen

 • Look: casual shirts voor alledaags gebruik
 • Feel: voelt heerlijk aan
 • Duurzaam: 50% polyester, dus slijtvaster

Nadelen

 • Materiaal: 50% merino, dus minder magie van merinowol

Prijs-kwaliteit 80%
Look 100%
Feel 90%
Merinopower 50%

De Smartwool Merino 150 Baselayer is extra licht, betaalbaar en verkrijgbaar in mooie kleuren en patronen. Alleen voelt ‘ie volgens ons wat stugger aan dan de andere shirts. Maar met dezelfde materialenmix als de Icebreaker Tech Lite, heeft dit shirt alle voordelen van merinowol en door het nylon slijt het minder snel.

Smart voor je moneys

Smartwool Merino 150 Baselayer

79

/100%

Smartwool merino 150 base layer

133 g

87% merinowol, 13% nylon

vanaf 40 euro

18,5 micron


Voordelen

 • Look: mooie kleuren en patronen voor mannen
 • Functionaliteit: geen naden op je schouders, dus handig als je een rugzak draagt
 • Prijs: voor 40 euro is-ie van jou

Nadelen

 • Feel: voelt wat dik en wollig aan
 • Look: niet hip en te outdoorsy voor vrouwen

Prijs-kwaliteit 95%
Look 70%
Feel 65%
Merinopower 87%

Ja, het Outlier Ultrafine Merino T-shirt is het duurste van allemaal. Maar met een reden. Want dit is het fijnste merinowollen shirt dat er bestaat. Letterlijk. Het is extra zacht door de 17.5 micron vezel. En het shirt bevat 100 procent merinowol. Is het daardoor extra kwetsbaar? Nee joh, Outlier verwerkt de vezel tot een 195 g/m2 stof (anders dan de 140-160 g/m2 van concurrenten). Daardoor is het alsnog erg stevig en gaat het lang mee. Vind je dit allemaal wat te technisch? Weet dan dat de merinowol uit de Mackenzie Basin in Nieuw Zeeland komt, het Méééhkka van merinoschapen. Helaas bestaat er (nog) geen vrouwenvariant. Sorry dames.

Rolls Royce onder de merino shirts

Outlier Ultrafine Merino T-shirt

93

/100%

Outlier ultrafine tshirt

onbekend

100% merinowol

110 dollar (+shipping)

17,5 micron


Voordelen

 • Materiaal: 100% merinowol, dus alle voordelen van merino (maar toch duurzaam)
 • Look: perfecte fit
 • Feel: superdeluxe zachte stof

Nadelen

 • Prijs: voor 110 dollar kun je ook op reis
 • Winkellocatie: niet te koop in Nederland, dus hoge verzendkosten (en retourkosten)
 • Geslacht: Alleen voor mannen

Prijs-kwaliteit 70%
Look 100%
Feel 100%
Merinopower 100%