Echte outdoorliefhebbers zweren bij kleding van merinowol. Inmiddels nemen wij als litepackers het ook altijd mee op reis. En zelfs thuis of op werk willen we nooit meer zonder. Maar wat is nou het hele ding van merinowol? We duiken er eens flink in (of onder).

Merinowol komt van merinoschapen. Het is een van de bekendste schapenrassen in de wereld. Ooit is het ras groot gemaakt in Spanje maar nu is het vooral iconisch voor Australië en Nieuw-Zeeland. De wol van merinoschapen staat bekend als de fijnste en zachtste schapenwol die er is. Terwijl de schapen vrij groot en bad-ass zijn. Door de vele huidplooien produceert één schaap wel vijf kilo wol per jaar.

Kanniewachten? Ga dan gelijk naar de koopguide voor onze favoriete merinowollen shirts.

#1 Merinowol houdt je droog

Zelfs wanneer je net drie uur door de jungle bent getrokken, of een middag hebt geshopt in Bangkok, voelt kleding van merinowol droog aan. De wol kan 30 procent van zijn gewicht in vocht vasthouden. En dan nog voelt het niet nat aan. Ter vergelijking: de meeste synthetische stoffen kun je bij 7 procent vochtigheid al gebruiken bij een wet t-shirt contest. Katoen is nóg erger. Daarnaast voert de wol vocht veel effectiever af dan andere stoffen. Je blijft dan ook droger bij elke vorm van inspanning of ontspanning.

#2 Merinowol stinkt niet

Je kunt dagen in dezelfde merinowollen kleding lopen, zonder dat de stof gaat geuren. Dit komt door de natuurlijke eigenschappen van merinowol:

  • Wol, dus ook merinowol, bevat lanoline. Deze olieachtige was houdt schapen droog. Ook houdt het bacteriën tegen. Bacteriën die anders een zweetgeur veroorzaken.
  • Merinowol is supergoed in het afvoeren van vocht (lees: zweet).
  • Merinowol ademt heel goed, waardoor je minder snel oververhit raakt en minder snel zweet.
Peru Machu Picchu Gijs uitzicht

#3 Merinowol is lichtgewicht

Doordat merinowollen kleding lang fris blijft, hoef je minder mee te nemen op reis. Stel, je gaat drie weken weg. En je wilt elke dag een schoon shirt aan maar je hebt geen zin om te wassen. Dan mag je wel een flinke koffer meenemen voor meer dan 20 (!) shirts. Een shirt van merinowol voelt en ruikt na meerdere dagen dragen nog steeds als een schoon shirt. Zeker wanneer je ‘m ‘s nachts even uithangt. En na een keertje uitspoelen in de wasbak is ‘ie weer als nieuw. Drie shirts zijn echt meer dan genoeg! Ook handig: t-shirts van merinowol zijn lichter dan shirts van andere stoffen, zoals katoen of polyester.

Sokken, truien en zelfs onderbroeken: je hebt veel kleding van merinowol. Check de ultieme paklijst voor een wereldreis wat wij aan merinowollen kleding meenemen op reis.

#4 Merinowol werkt in elk weertype

Wol staat bekend als een materiaal dat je draagt in de winter: de dikke wollen trui in de sneeuw. Maar wol is een stof voor vier seizoenen. Ook niet zo vreemd. Een schaap loopt het hele jaar met dezelfde wollen vacht. En past zich aan aan het seizoen. Merinowol werkt dan ook als een isolatielaag. Het houdt je koel als het warm is en warm als het koel is. In merinowol kun je elk weertype aan. Draag je vaak meerdere laagjes? Dan zijn een paar goede merinowollen kledingstukken onmisbaar!

#5 Merinowol is zacht

Misschien denk je bij het woord wol gelijk aan de kriebeltrui, die je oma vroeger voor je breide. Brrr. Kriebelende truien zijn gemaakt van wol met dikke vezels (die je er bij elke beweging aan herinnerden hoeveel tijd je oma in de trui had gestoken). De vezels van merinowol zijn veel dunner. Kleding van merinowol kriebelt of prikt daardoor niet. En voelt juist heel zacht aan.

Zijn er dan ook nadelen?

Tja. Na zo’n lofzang is het onbegrijpelijk dat niet de hele wereld in merinowollen onesies rondloopt. Toch is daar een simpele reden voor: merinowol is duur. Voor een t-shirt betaal je al gauw 50 tot 80 euro. En na de aanschaf van een paar sokken ben je makkelijk 20 euro lichter. Ook slijt merinowol vaak sneller dan andere stoffen.

Merinowol merken

Kortom, merinowol is een must op je paklijst voor op reis maar ook voor thuis in je kledingkast. De stof houdt je droog, stinkt niet, is lichtgewicht, werkt in elk weertype en voelt zacht aan. Hierbij een lijst met onze favoriete merinowol merken:

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van het beste merinowollen shirt voor mannen of vrouwen, check dan onze koopguide: de beste merinowollen shirts. Maar pas op, je wilt nooit meer terug…