Komt een groot deel van jouw kleding ook vaak ongedragen terug van vakantie? Je hebt op reis veel minder kleding nodig dan je denkt. Handig, want kleding is vaak het grootste deel van je tas. Als je daarop bezuinigt, kun je lichter reizen. Bijvoorbeeld met alleen handbagage.

Toch is het niet makkelijk om je mindset te veranderen. En los te laten ‘wat je denkt nodig te hebben’. Het advies ‘minder inpakken’ is niet voldoende. Daarom vind je hier een paar makkelijke tips om minder kleding mee te nemen op reis.

Leg alle kleding voor je neer

Heb je al je kleding voor je reis verzameld? Leg dan alles voor je neer. Zo zie je snel waar je teveel van hebt gepakt. Vaak zijn dat shirts, tops, jurkjes, broeken of truien. Laat bij twijfel de kleren thuis.

Kies kleren in neutrale kleuren

Pak kleren in neutrale kleuren die goed bij elkaar passen. Dat is misschien niet zo spannend. Maar zo maak je wel met minder kleding meer outfits. En trouwens, kleding in dezelfde tint (ton-sur-ton) is altijd stijlvol. Mis je kleur of je zebraprint? Neem dan een gezellige accessoire mee zoals een hoofdband of pet.

Denk in laagjes

Ga je naar een land met een wisselend of koud klimaat? Neem kleding mee die je over elkaar aan kunt trekken. Pak bijvoorbeeld geen dikke trui in, maar een t-shirt, een shirt met lange mouwen en een dunne trui (zo heb je ook nog eens een flexibele garderobe mee). En daarover kan dan weer een lichte, compacte donsjas en een waterdichte windbreaker. No way dat je het koud krijgt. Check welke laagjes wij meenemen op de ultieme paktlijst voor een wereldreis met alleen handbagage.

De Nieuw-Zeelanders zweren bij laagjes. Niet zo gek, want het weer kan daar zomaar veranderen. Ze zeggen wel eens dat er vier seizoenen in één dag zijn. Zelfs hun weerbericht tipt je hoeveel lagen kleding je aan moet doen op die dag. Handig!

Peru-Huaraz-Lake-Churrup-hike-Lies.jpeg
Peru Lima Barranco Lies straat lachend

Kies kleding van merinowol

Kleding van merinowol draag je meerdere keren achter elkaar zonder dat het gaat ruiken. Ideaal. Zo hoef je niet voor elke dag van je trip een schoon t-shirt in te pakken. 

Check de voordelen van merinowol op Hoe je met minder kleding reist en toch altijd fris ruikt. En heb je hulp nodig bij het uitzoeken van het beste merinowollen shirt voor mannen of vrouwen, check dan onze koopguide: de beste merinowollen shirts.

Neem alleen kleding mee waar je je goed in voelt

Kleding die je thuis niet aandoet, trek je op reis ook niet aan. Bijvoorbeeld omdat het niet lekker zit of omdat je je er niet lekker in voelt. Onthoud dit ook als je speciale reiskleding wilt aanschaffen voor je trip. Koop alleen kleding waar je je comfortabel in voelt en die je thuis ook aandoet. Anders is het echt zonde van je geld (we spreken uit ervaring).

Kies kleding van lichte en sneldrogende materialen

Een spijkerbroek of dikke fleece-trui neemt veel ruimte in en is zwaar. Ga eerder voor dunnere materialen zoals merinowol, nylon, polyester of (het iets zwaardere) linnen. Bijkomend voordeel: lichte kleding droogt ook nog eens sneller. 

Tip: een sportlegging is licht én multifunctioneel. In een legging zit je lekker tijdens lange busreizen. Maar hij is ook handig tijdens wandelingen (zelfs voor mannen: draag ‘m onder je korte sportbroek). En je trekt ‘m onder je lange broek als extra laag aan als je het koud hebt. 

Pak niet voor je hele trip en was je kleding

Ga je 4 weken, 6 maanden of een jaar op reis? Pak altijd voor ongeveer 9 dagen in. Uiteindelijk moet je toch een kéér wassen. En dat kan overal, ook op jouw bestemming. Vaak kost het je een paar euro en je haalt het dezelfde dag nog op. In het ergste geval doe je zelf een handwasje met wat shampoo.

Neem in totaal twee paar favoriete schoenen mee

Kies maximaal twee paar favoriete schoenen waar je goed op loopt. En die passen bij verschillende kleding zoals een lange broek, korte broek, jurk of rokje.

Extra handig: gebruik packing cubes en rol je kleding op

Packing cubes zijn onmisbare organizers voor je kleding. Alles blijft netjes en opgeruimd. En er past zo meer in je tas. Een andere pro-tip om ruimte te besparen: rol je kleding op. Hoe je dat doet? Een handige rolmethode is de ranger roll. Je kleding blijft zo netjes zitten en kreukt minder.