Reizen met één tas, maatje handbagage? Misschien moet je er niet aan denken. Maar geloof ons: als je eenmaal de stap hebt gezet, wil je niet meer terug. Zelf kwamen we er vrij snel achter, dat licht reizen niet alleen draait om gewicht en gemak. Licht reizen geeft je veel meer dan dat. Het brengt je rust en veiligheid. Maar ook meer avontuur, ontmoetingen en vrijheid. Waar je ook gaat.

We weten dat het veel gevraagd is, om je grote backpack of koffer thuis te laten. En om veel van je vertrouwde spullen niet mee te nemen. Licht reizen vraagt dan ook om een flinke portie durf en besluitvaardigheid. Als wij op reis gaan, vragen we ons bij elk item af of het mee moet. Dat is niet altijd even makkelijk. Maar we weten inmiddels hoeveel het ons brengt. Of we nu naar Schiermonnikoog of Indonesië gaan. Probeer het gewoon eens. En join het litepacking district: 10 voordelen van weinig meenemen op reis

Colombia-Palomino-Gijs-scooter-backpack-Osprey-Farpoint-40L
Myanmar-Kalaw-oma-kind-draagdoek-paraplu

Het bespaart je geld

Reizen met alleen handbagage bespaart je geld. Want je hoeft geen tas in te checken. Dus (vaak) ook niet extra te betalen. Beetje zonde toch, als je maar een weekendje weg gaat naar Kopenhagen. Zelfs KLM laat sinds 2018 passagiers op alle vluchten bijbetalen voor hun koffer. En de tickets met alleen handbagage worden juist goedkoper. Reden genoeg (we blijven Hollanders) om je zware koffer thuis te laten. De meeste kleding komt toch altijd ongedragen mee terug. Ja, word een litepacker!

Denk je nu: maar wat neem ik dan allemaal precies mee? Check de ultieme inpaklijst voor een wereldreis, met alleen handbagage.

Het bespaart je flink wat zweetdruppels

Je bent net geland in Costa Rica en pakt de taxi naar de stad. Als je uitstapt, slaat de vochtige hitte in je gezicht. Met 15 kilo op je rug en een dagrugzak op je buik, ga je op zoek naar een hostel. Elke stap kost extra energie. Op zo’n moment wens je maar één ding: dat je minder had meegenomen. Een groot voordeel van licht reizen? Het is gewoon letterlijk minder zwaar.

Je hebt tijd over voor wat echt belangrijk is

Reis je met alleen handabagage, dan scheelt je dat heel veel kostbare tijd. Tijd die je echt wel beter kunt besteden als je op mooie plekken van de wereld bent. Je hoeft geen tas in te checken en dus niet lang van tevoren aanwezig te zijn op het vliegveld. En vergeet ook lekker dat eindeloos wachten bij de bagageband. Vliegen is ineens alsof je de trein pakt. Je checkt online in en kunt zo doorlopen. Dat loopje geeft je het ultieme gevoel van vrijheid.

Je bent altijd in control

Met één tas ben je niet afhankelijk van bagagekarretjes, pakezels of taxi-chauffeurs. Kom je aan op het vliegveld, staat er een rij voor de taxi’s en is het centrum dichtbij? Met je lichte rugtas kun je gewoon gaan lopen. Ook wel fijn, wat frisse lucht en beweging na een paar uur zitten in het vliegtuig. Kortom, je bent baas over je bagage. Dus baas over je reis. Jij bepaalt. En wat we zelf heel fijn vinden: het geeft je het gevoel dat je alles aankunt. Het maakt niet uit waar je bent. Want je hebt toch alles bij je wat je nodig hebt.

Het is een stuk veiliger

Je carry-on tas heb je altijd bij je en verlies je nooit uit het oog. Tijdens een lange rit in de nachtbus hoeft je tas niet in het bagageruim. Zo weet je zeker dat je tas niet wordt gestolen en kun je rustig gaan slapen. Ga je vliegen? Bye bye tas inchecken! En het drama dat bagage kwijtraken heet.

Het is overzichtelijk en geeft je rust

Als je een kleine tas en weinig spullen meeneemt, moet je slim inpakken. Alles heeft zo automatisch een eigen plek. Dat zorgt voor overzicht en rust in je tas. En daardoor ervaar ook jij een ‘peaceful energy’, zoals Marie Kondo het noemt. Ook handig: omdat alles een eigen plek heeft, merk je het gelijk als je iets vergeet. En minder spullen betekent minder keuzestress en makkelijker beslissingen maken. ‘s Ochtends hoef je bijvoorbeeld niet lang na te denken over wat je aantrekt.

Tip: wees nog meer zen en graaf nooit meer in je tas met de beste packing cubes. 

Je bent altijd klaar voor een avontuur

Een last minute detour? Geen probleem. Op de motor langs de kust van Vietnam? Let’s go. Met een houten bootje door de jungle naar een afgelegen boomhut? Easy. Met weinig bagage ben je ontzettend flexibel. Kom je op plaatsen waar je anders niet snel komt. En ben je altijd klaar voor avonturen.

Je beseft wat echt belangrijk is

Als je minimaliseert, besef je hoe weinig je nodig hebt. 3 shirts, 1 broek, 1 paar schoenen, een laptop, e-reader. Natuurlijk willen we dit niet verliezen. Vooral niet onze laptops. Maar als dat wel gebeurt, dan gaat onze reis verder. Uiteindelijk is alles vervangbaar. Het zijn de mensen, ontmoetingen en ervaringen die echt van waarde zijn tijdens onze reizen.

Huh, 3 shirts maar? Check hoe je met minder kleding reist en toch altijd fris ruikt.

Je gaat eerder local

Weinig meenemen op reis betekent prioriteiten stellen. Een van de beste argumenten om iets niet mee te nemen op reis is: ‘Dat hebben ze daar ook’. Als je iets nodig hebt in het land van bestemming, ga je eerder ‘local’. Heb je sneller contact met anderen. En neem je fijne verhalen mee naar huis. Die kalmerende aftersun? In Myanmar trekt de hoteleigenaresse gewoon een Aloë Vera plant voor je uit de tuin. En een slaapzak voor die ene meerdaagse trekking in Nieuw-Zeeland? Die huur je bij de outdoorwinkel in het dorp. Krijg je gelijk local tips van de verkoper, die de route op z’n duimpje kent.

Je hebt de ultieme vrijheid

Veiligheid, rust, je bent flexibeler, je hebt meer energie… En dat alles geeft je een grandioos gevoel van vrijheid. Met één stuk handbagage ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Vrij om er op uit te gaan en de wereld te ontdekken.