Stop met sjouwen. Start met minder meenemen op reis. We helpen je met de 7 beste tips voor licht reizen met alleen handbagage.

Het is niet makkelijk om minimalistisch te reizen en een groot deel van je spullen thuis te laten. Het is een way of traveling. Geloof ons, je wordt er zo blij van.

Het bespaart je tijd en geld. En is het gemakkelijker.

Vooral als je met het vliegtuig reist: je hoeft geen bagage in te checken. En je zeult minder kilo’s mee. Dat betekent: minder zweet en meer vrijheid. Je stapt zo op de brommer voor een roadtrip.

Peru Salkantay Gijs Bergen
Indonesie Bali Ubud Rijstvelden Gijs

Neem een kleinere tas

Dit is een knaller van een tip mensen. Vooral omdat ‘ie zo doodgewoon lijkt, maar essentieel is. Hoe groter je tas of koffer, hoe meer kleding en spullen je meeneemt. Ga daarom voor één compacte tas, van minder dan 40 liter. Die mag bijna altijd ook mee als handbagage.

Bekijk de beste backpacks voor vrouwen en de beste backpacks voor mannen.

Laat papieren boeken thuis

Papieren boeken zijn een no-go voor licht reizen. Probeer eens e-books. Die hebben 2 voordelen: lekker licht (lees: 0 gram) plus je hebt oneindig veel boeken bij je. 

Gelijk een dure e-reader shoppen? 

Hoeft niet perse hoor. Je kunt ook je telefoon of tablet gebruiken. 

Pak minder kleding in

Je herkent dit sowieso: je komt thuis van vakantie, pakt je tas uit en beseft je dat veel kleding ongedragen is. Op reis heb je veel minder nodig dan je denkt. Dus laat die extra trui of broek thuis. 

Maar wat als je twijfelt over een kledingstuk?

Neem het dan niet mee. Pak alleen je favoriete kleding in. Wat je niet draagt in Nederland, trek je ook niet aan op reis. 

Lees ook: minder kleding meenemen op reis, zo doe je dat.

Neem kleding van merinowol mee

Een t-shirt dat na meerdere dagen dragen niet stinkt? Zelfs niet in de hitte van Bangkok? Dat kan: met kleding van merinowol. Deze speciale lichtgewicht wol voert vocht af, is ademend en gaat geurtjes tegen. 

Maar: kleding van merinowol is wel duur. 

Een t-shirt kost zo’n 40 tot 80 euro. Toch is het je geld dubbel en dwars waard.

Note from us: zelfs in Nederland dragen we geen andere t-shirts meer dan die van merinowol. Het is zo fijn dat je niet meer hoeft te zweten in een benauwend katoenen t-shirt, dat je na een dag alweer in de was moet gooien.

Pak je tas slim in

Doe meer met de ruimte in je tas. Rol je kleding op. En gebruik packing cubes. Dat zijn kledingzakjes die je kleding compact verpakken en ook nog eens beschermen.

Neem geen zware bergschoenen mee

Zware bergschoenen nemen veel ruimte in of hangen buiten aan je tas. Kijk eens naar lichte, multifunctionele schoenen zoals lichtgewicht wandelschoenen, trailrunningschoenen of hardloopschoenen. 

Mensen nemen sowieso te veel schoenen mee op reis. Die hakken kun je echt wel thuis laten.

Laat just-in-case spullen thuis

Laat spullen die je misschien nodig hebt lekker in de kast. Daar sjouw je alleen maar mee. Als je alles mee wilt nemen voor alle mogelijke wat-als-situatciones, dan raden we je aan om NU een anwb-winkel leeg te trekken. 

Dus: laat je regenjas thuis en koop een poncho op straat in Azië. Huur een tent voor die ene meerdaagse trekking die je misschien gaat doen. 

En durf het aan om geen enorme voorraad aspirines en ORS in te pakken: hou het bij een klein setje en vul het aan als je iets hebt gebruikt (verkopen ze ook gewoon in het buitenland). Oftewel: je redt je ter plekke wel.

Meer over licht reizen met één kleine tas

Krijg je geen genoeg van deze tips? Ha, dat snappen we. Check voor meer info: