Op zoek naar tips en inspiratie voor je reis? Grote kans dat je op een website of Instagram van een reisblogger terechtkomt. Natuurlijk is dat een ervaren reiziger. Maar reist een reisblogger een beetje licht? Bekende en minder bekende reisbloggers gaan hier met de billen bloot. Zo bekent eentje dat ‘ie altijd het maximale aantal kilo’s meeneemt. Terwijl z’n collega met alleen handbagage reist. En waar de een het liefst reist met een tas op de rug, zweert de ander bij een rolkoffer. Als kers op de taart delen ze hun beste tips voor lichtgewicht reizen. Olé!

Peru Huacachina Woestijn Lies

Hoe licht reist een reisblogger? 5 vragen en hun beste tips

Travelmonster

travelmonsternl

Mark & Judith zijn fulltime reisverhalenvertellers. Check hun website of volg ze op Instagram.

“Koop toiletartikelen op je bestemming”

1. Reizen jullie wel eens alleen met handbagage?
“Helaas niet. Alleen onze gear zoals een drone, camera’s, laptops neemt al twee rugzakken in beslag.”

2. Met wat voor tas of koffer reizen jullie en waarom?
“We reizen met harde koffers, want we willen niet sjouwen met grote backpacks. Ook vinden we koffers handiger in te pakken en af te sluiten, wat ons een veiliger gevoel geeft. En de harde buitenkant beschermt onze reisspullen beter.”

3. Hoeveel kilo’s en liters nemen jullie gemiddeld mee?
“We hebben twee koffers mee van rond de 22 kilo. En als handbagage twee rugzakken van samen zo’n 15 kilo. Daar zit alle gear in. Hiermee reizen we gemiddeld zes maanden voor dat we weer naar Nederland gaan.”

We reizen met harde koffers, we willen niet sjouwen met grote backpacks

4. Wat is het zwaarste item in jullie bagage?
“Oeeh! Waarschijnlijk onze laptop.”

5. Wat is jullie beste tip voor licht reizen?
“Leg alle kleding klaar die je mee wilt nemen en kies daarvan de helft. Het is erg lastig, maar levert een hoop ruimte op. Ook kopen we zelf toiletartikelen vaak op de reisbestemming, en nemen we deze niet mee in onze koffers. Zonnebrand is trouwens een uitzondering, want dat is vaak veel duurder in andere landen.”


Explorista

explorista

Milou helpt reizigers met het plannen van hun reis. Check haar website of volg Milou op Instagram.

“Neem maximaal twee paar schoenen mee”

1. Reis je wel eens alleen met handbagage?
“Nee, niet voor een reis langer dan een week of tien dagen. Tegenwoordig neem ik zelfs steeds meer bagage mee op kortere reizen. Dat zijn trouwens zakelijke reizen. Ik neem dan veel elektronica mee, of veel verschillende outfits. Ik hou van opties hebben, en haat het idee dat ik iets vergeten ben.”

2. Met wat voor tas of koffer reis je en waarom?
“Voor korte reizen neem ik meestal mijn Herschel rugzak en een SUITSUIT handbagage trolley mee. Als ik langer wegga of reis voor een zakelijk event, check ik een grotere koffer in.”

3. Hoeveel kilo’s en liters neem je gemiddeld mee?
“Toen ik laatst naar Marokko ging, woog mijn koffer 12 kilo. Ook op langere reizen kom ik nooit boven de 15 kilo. Op kortere trips neem ik niet meer dan 7 kilo mee in m’n, maar ik heb dan ook nog een vrij zware rugzak bij me met mijn laptop en camera’s.”

In het begin nam ik wel vijf of zes paar schoenen mee

4. Wat is het zwaarste item in je bagage?
“Ik denk mijn laptop. Die weegt bijna anderhalve kilo. Als ik alle accessoires meereken, komt daar nog wel wat bij.”

5. Wat is je beste tip voor licht reizen?
“Neem maximaal twee paar schoenen mee. In het begin nam ik echt wel vijf of zes paar schoenen mee, maar ik heb geleerd dat je 80 procent van de reis toch maar één paar schoenen draagt omdat die het meest comfortabel zijn. Oh! En een e-reader scheelt ook echt, als je veel boeken leest.”


Reisjevrij

Evy reisjevrijnl

Evy deelt haar reisroutes en -ervaring zodat iedereen voordelig en gemakkelijk kan reizen. Check haar website of volg Reisjevrij.nl op Instagram.

“Neem genoeg kleding mee voor 1 week en was tussentijds je kleding”

1. Reis je wel eens alleen met handbagage?
“Nee eigenlijk nooit! Ik moet veel meenemen en kleding neemt flink wat ruimte in beslag. We proberen wel selectief te zijn, zodat onze koffer of backpack niet te zwaar wordt.”

2. Met wat voor tas of koffer reis je en waarom?
“Meestal met een koffer en een backpack. De koffer is af te sluiten en gebruiken we dan ook vaak als kluisje. De backpack nemen we mee voor de flexibiliteit. Dan heb je je handen vrij, bijvoorbeeld voor je handbagage. En in een kleine auto prop je een backpack makkelijker erbij dan een koffer.”

3. Hoeveel kilo’s en liters neem je gemiddeld mee?
“Wel zo min mogelijk! De koffer komt denk ik snel aan de 14 tot 15 kilo. En de backpack van 60 liter weegt ongeveer 10 kilo.”

De koffer is af te sluiten en gebruiken we dan ook vaak als kluisje

4. Wat is het zwaarste item in je bagage?
“M’n fotocamera of wandelschoenen. Ze zijn allebei best zwaar en nemen veel plek in. De fotocamera neem ik altijd mee. De wandelschoenen niet.”

5. Wat is je beste tip voor licht reizen?
“Neem niet te veel kleding en schoenen mee, maar maak setjes kleding zodat je kunt combineren. Ga je drie weken op vakantie? Neem dan genoeg kleding mee voor één week en was tussentijds je kleding bij je accommodatie of een laundry service. Een andere tip: koop toiletartikelen pas op je bestemming of gebruik de gratis mini’s van de accommodatie.”


The Orange Backpack

theorangebackpack

Maartje & Sebastiaan reizen met hun oranje backpack de wereld rond. Check hun website of volg ze op Instagram.

“Evalueer je bagage na een trip en investeer in handige reistools”

1. Reizen jullie wel eens alleen met handbagage?
“We proberen altijd zo weinig mogelijk mee te nemen. Maar alleen handbagage voor langere trips? Nee, dat is nog niet gelukt. Een groot issue daarbij zijn onze wandelschoenen. Die nemen al snel een derde van een tas in beslag (Sebastiaan heeft maat 47!). Verder nemen we voor ons werk een spiegelreflexcamera en een kleine laptop of iPad met toetsenbord mee. Dat tikt ook wel aan in volume.”

2. Met wat voor tas of koffer reizen jullie en waarom?
“Altijd iets wat op onze rug kan. Denk aan een grote weekendtas met rughengsels (als handbagage) of een backpack (als ruimbagage). We blijven op reis nooit op één plek en trekken veel rond. Dan is het handig als onze bagage makkelijk mee te tillen is.”

3. Hoeveel kilo’s en liters nemen jullie gemiddeld mee?
“Goede vraag. Dat houden we eigenlijk nooit precies bij! Op onze laatste trip voor twee maanden woog de backpack van Maartje 12 kilo en die van Sebastiaan 15 kilo, als we het ons goed herinneren.”

Onze wandelschoenen nemen een derde van de tas in beslag. Vooral die van Sebastiaan, maat 47

4. Wat is het zwaarste item in jullie bagage?
“Onze wandelschoenen. We hebben goede, stevige schoenen van Keen en die van Sebastiaan dus in een grote maat. Dat weegt echt behoorlijk wat. Meer nog dan onze laptop of spiegelreflexcamera!”

5. Wat is jullie beste tip voor licht reizen?
“Evalueer je bagage na een trip. Wat heb je niet of te weinig gebruikt? Laat dat de volgende keer thuis. Meestal denk je pas na over je paklijst vlak voor een nieuwe reis, maar wij doen dit gelijk bij het uitpakken. Ook investeren we in handige reistools, zoals een lichtgewicht laptop of kleine iPad en een goede e-reader met tientallen boeken.”

Lees ook: onze favoriete cadeau ideeën voor lichtgewicht reizen


We Are Travellers

wearetravellers

Roëll runt haar online travel magazine voor backpackers. Zit boordevol reisverhalen. Check haar website of volg We Are Travellers op Instagram.

“Pak alleen je favoriete kleding in en koop geen grote koffer of tas”

1. Reis je wel eens met alleen handbagage?
“Als ik drie weken weg ga, reis ik niet met alleen handbagage. Dan check ik bijna altijd een koffer of backpack in.”

2. Met wat voor tas of koffer reis je en waarom?
“Vroeger was dat echt altijd mijn backpack, maar tegenwoordig meestal met een zachte koffer van Eastpack. Liefst eentje met vier wieltjes eronder, want dat rolt en loopt het fijnst. Ook gaan die koffers niet gauw stuk. En door de zachte stof kun je ze makkelijk kleiner maken of juist extra vol stoppen.”

3. Hoeveel kilo’s en liters neem je gemiddeld mee?
“Hmm goeie vraag, ik weeg dat nooit thuis. Meestal zit ik rond de 11 en 16 kilo, denk ik. Ik haal eigenlijk nooit het maximaal toegestane aantal van 20 of 23 kilo. In mijn handbagage zitten dan nog wel zware dingen zoals m’n laptop, camera, drone en e-reader.”

Tegenwoordig reis ik met een zachte koffer van Eastpack, liefst eentje met vier wieltjes

4. Wat is het zwaarste item in je bagage?
“Mijn laptop of misschien mijn camera. Maar die moeten mee voor mijn werk voor We Are Travellers. En een reis maken zonder foto’s… dat kan en wil ik echt niet!”

5. Wat is je beste tip voor licht reizen?
“Je hebt echt niet zoveel kleding nodig op reis, hoe lang je ook weg gaat. Leg alle kleding die je mee wilt nemen op je bed. Kies alleen je favorieten en hang de rest terug. Wat ook helpt: koop niet een al te grote koffer of tas. Als er simpelweg niets meer bij kan, pak je ook niet te veel in.”


The Couple in Row 51

coupleinrow51

Simone & Steven reizen 18.666 kilometer van Nieuw-Zeeland naar Nederland. Zonder te vliegen. Check hun website of volg ze op Instagram of YouTube.

“Breng niet onnodig veel mee, alles is overal te koop”

1. Reizen je wel eens alleen met handbagage?
“Ja! We zijn straks zo’n 6 tot 9 maanden onderweg en reizen met alleen handbagage. Zo kunnen we ons snel en flexibel verplaatsen. Dat is extra belangrijk tijdens het zeilen en het doorkruisen van meerdere landen op de fiets.”

2. Met wat voor tas of koffer reizen jullie en waarom?
“Eén Thule Covert 32L, voor al onze gear en gadgets zoals onze filmcamera. En één Pacsafe Vibe 28 liter, die anti-diefstal is door de staaldraad beveiligde banden en taswanden. Perfect om onze waardevolle spullen zoals paspoorten en geld veilig mee te nemen.”

3. Hoeveel kilo’s en liters nemen jullie gemiddeld mee?
“We nemen straks 10 kilo per persoon mee. De helft daarvan is filmapparatuur. We zijn echt minimaal bepakt en dragen alleen kledinglaagjes die makkelijk aan en uit kunnen per land en plek.”

Met alleen handbagage verplaatsen we ons snel en flexibel. Extra belangrijk bij het zeilen of fietsen

4. Wat is het zwaarste item in jullie bagage?
“Sowieso onze filmcamera en onze laptops voor het editen. Maar dat is het 1000% waard om deze magische flight free challenge vast te leggen.”

5. Wat is jullie beste tip voor licht reizen?
“Alles is overal te koop! Dus breng niet onnodig veel mee. Als je het echt nodig hebt dan kan je het altijd krijgen. Zelfs in de gekste uithoeken van de wereld.”

Lees ook: wat je níet mee moet nemen op reis


Travellust

Reisblogger Travellust Lisette

Lisette deelt persoonlijke reisverhalen en handige reistips. Check haar website of volg Lisette op Instagram.

“Neem kledingstukken mee die je makkelijk kunt combineren”

1. Reis je wel eens alleen met handbagage?
“Eerlijk? Ik reis alleen met handbagage bij stedentrips en andere korte trips. Voor een reis langer dan vier of vijf dagen neem ik al snel ruimbagage mee. Door mijn werk zit m’n handbagage al snel propvol met cameraspullen. Dan past er helaas niets meer bij.”

2. Met wat voor tas of koffer reis je en waarom?
“Dat verschilt: ga ik backpacken, dan kies ik voor een rugtas als handbagage en ruimbagage. Ik heb een superfijne backpack van Osprey en een daypack van Fjällräven. Bij een stedentrip of roadtrip kies ik liever voor een koffer omdat vooral kleding daar net iets mooier uitkomt.”

3. Hoeveel kilo’s en liters neem je gemiddeld mee?
“Maak ik een ‘kofferreis’, zoals een stedentrip of zonvakantie, dan kan ik me nauwelijks bedwingen en gaat m’n koffer tot de max vol. Tijdens het backpacken probeer ik niet meer dan 12 kilo mee te nemen.”

Bij een zonvakantie kan ik me nauwelijks bedwingen en gaat m’n koffer tot de max vol

4. Wat is het zwaarste item in je bagage?
“Mijn gigantische spiegelreflexcamera met zoomlens. Een last, maar achteraf ben ik altijd blij dat ik ‘m heb meegenomen!”

5. Wat is je beste tip voor licht reizen?
“Neem kledingstukken, schoenen en accessoires mee die je onderling met elkaar kunt combineren, bijvoorbeeld in kleurtinten die bij elkaar passen, zodat je minder verschillende items nodig hebt.”

Lees ook: zo neem je minder kleding mee op reis


Reisbloggers

reisbloggers

Nick & El reisden twee jaar de wereld rond en nemen zichzelf niet al te serieus. Check hun website of volg ze op Instagram.

“Ga naar warme bestemmingen”

1. Reizen jullie wel eens alleen met handbagage?
“Nee, eigenlijk nooit.”

2. Met wat voor tas of koffer reizen jullie en waarom?
“We hebben twee backpacks van ongeveer 70 liter mee: Nick heeft een Fjällräven en ik (El) een Forclaz. Beide tassen zitten tot de nok toe vol. Daarnaast hebben we allebei ook nog handbagage, waaronder een grote cameratas van mij (El), met m’n cameraspullen, drone en laptop.”

3. Hoeveel kilo’s en liters nemen jullie gemiddeld mee?
“Allebei het maximale, haha! Dat wil zeggen: tussen de 20 en 23 voor de grote tas en mijn cameratas zit op ongeveer 10 kilo.”

We nemen allebei het maximale aan kilo’s mee: tussen de 20 en 23 kilo voor de grote tas

4. Wat is het zwaarste item in jullie bagage?
“Ik denk onze camera, laptop of driepoot.”

5. Wat is jullie beste tip voor licht reizen?
“Ga naar warme gebieden zodat je geen dikke kleren mee hoeft te nemen.”