De beste tip voor licht reizen? Minder meenemen op reis! Je denkt misschien dat je van alles nodig hebt, maar dat is niet zo. Neem de volgende keer vooral dit niet mee op reis. 

Natuurlijk geldt deze lijst niet voor iedereen of elke reis. We hebben allemaal onze eigen prioriteiten als het om inpakken gaat. Maar wat voor reis je ook maakt, licht reizen is altijd veel fijner dan sjouwen met een grote zware tas, backpack of koffer. Ook is het een stuk goedkoper als je geen bagage hoeft in te checken. Probeer het eens en laat deze 11 dingen liever thuis.

Een te grote tas

Hoe groter je tas, hoe meer je meeneemt op reis. Een kleinere tas dwingt je om spullen thuis te laten. En alleen dat mee te nemen wat je nodig hebt. Inspiratie nodig? Lees verder op de beste backpack voor mannen of de beste backpack voor vrouwen.

Fysieke boeken

Ook wij houden van fysieke boeken. Maar als je licht wilt reizen en graag leest, zijn e-books een must. Ze wegen niets. Zet ze op je e-reader, tablet of telefoon en lees een eind weg. Waar je ook bent.

Wij zijn elke dag weer blij met onze Kobo e-reader.

Meer kleding dan je nodig hebt

Komt een groot deel van jouw kleding ook vaak ongedragen terug van vakantie? Tja. Je hebt op reis veel minder kleding nodig dan je denkt. Handig, want kleding is vaak het grootste deel van je bagage. Als je daarop bezuinigt, is je tas een stuk lichter. Maar je mindset veranderen is nog niet zo eenvoudig. Check voor een paar makkelijke tips de blogpost Minder kleding meenemen op reis: zo doe je dat.

Bekijk de ultieme inpaklijst voor wat je juist wel mee moet nemen als je reist met alleen handbagage

Je fancy schoenen

Schoenen nemen veel ruimte in. Zorg dat je maximaal twee paar schoenen bij je hebt. Schoenen waar je goed op loopt en die je met meerdere outfits kunt combineren.

Een grote voorraad toiletartikelen en medicijnen

Zonnebrand, shampoo of ibuprofen… Je kunt het overal krijgen. Behalve op een Floortje-naar-het-einde-van-de-wereld-plek natuurlijk. Neem alleen de broodnodige toiletartikelen en een basisset medicijnen mee. Koop juist dingen als zonnebrand op je bestemming. Dat gebruik je toch elke dag. 

Tip voor alle vrouwen: probeer in plaats van tampons of maandverband eens de menstruatiecup. Licht, maar ook duurzaam (gaat tot 10! jaar mee) en afvalvrij. Lekker groen!

Al je beautyproducten

Laat je föhn, stijltang, hair conditioner, nagellakjes enzo lekker thuis. Versimpel je beauty-routine. Neem alleen je dagelijkse make-up mee. En maak slim gebruik van de natuur: de wind blaast je haar zo droog en de zee zorgt voor een fijne beachlook. Je zult er echt niet uitzien als een holbewoonster. Als je zo avontuurlijk bent om op reis te gaan naar een exotische bestemming, kun je ook wel even zonder al die beautyproducten.

Een gewone handdoek

Een zachte handdoek is heerlijk, maar neemt veel ruimte in in je tas. In hotels en hostels hebben ze ook handdoeken (soms tegen betaling). Of kies voor een kleine reishanddoek van microfiber. Zelf hebben we altijd een hamamdoek mee. Lekker multifunctioneel: het is een handdoek, badlaken, sjaal, hoofddoek, kleed en rok in één.

Zware bergschoenen

No. Just no. Tenzij je een fanatieke bergbeklimmer bent, zijn van die grote bergschoenen overbodig. Ze nemen veel ruimte in waardoor ze vaak maar aan de buitenkant van je tas bungelen. Ook zijn ze totaal niet multifunctioneel. Je trekt ze niet aan voor een stadswandeling (behalve als je boven de 60 bent). Plus: er zijn zoveel lichte alternatieven, zoals trailschoenen, hardloopschoenen of lichtgewicht bergschoenen.

Tip: check op de ultieme inpaklijst welke lichtgewicht wandelschoenen wij meenemen voor onze (meerdaagse) hikes. 

Een klamboe

Je ziet ‘m vaak op paklijsten van reisblogs. Maar geloof ons: ga je naar een bestemming waar je een klamboe nodig hebt? Dan hebben ze die daar wel. 

Just-in-case spullen

Spullen voor ‘wat als…’ of ‘misschien…’ hoef je niet mee te nemen. Je gebruikt ze uiteindelijk niet en sjouwt er alleen maar mee. Wat als het toch gaat regenen op je zonnige bestemming? Dan koop je daar een poncho. Ga je misschien een meerdaagse wandeling maken en heb je een slaapzak nodig? Huur ‘m ter plekke. Dat scheelt je veel gewicht en ruimte tijdens de rest van je reis.