Of je nu een bergwandeling maakt, een dagje door de stad banjert of op de bank geniet van je Netflix-serie… merinowollen sokken zijn een must in je leven. Lees waarom dan precies én wat de beste merinowollen sokken zijn.

Merinwollen sokken heren wandelsokken Darn Tough Hiker Micro Crew Cushion
Argentinië-merinowollen-sokken-Darn-Tough

Voordelen merinowollen sokken

Let op! De voordelen van merinowol zijn zo overtuigend dat je na het lezen niets anders meer wilt. Dit zijn ze specifiek voor sokken van merinowol:

 • Je hebt geen koude of klamme voeten in de winter, of warme en plakkerige in de zomer
  Merinowol is van nature temperatuurregulerend en vochtafvoerend. Merinowollen sokken zijn dan ook favoriet bij wandelaars, hardlopers, skiers en snowboarders. Maar zelfs tijdens een dagje stad is het fijn dat je voeten niet te koud, warm of vochtig zijn.
 • Sokken van merinowol ruiken niet
  En dus je voeten ook niet. Merinowol is van nature antibacterieel. Kleding van merinowol blijft langer fris dan welke andere stof dan ook, zelfs na het sporten.
 • Je kunt er lichter mee reizen
  Je sokken kun je dagen achter elkaar aan. Zo hoef je maar maximaal 3 paar sokken mee op reis.
 • Merinowollen sokken kriebelen niet
  Merinowol is geschoren van een specifiek schapenras waarvan bekend is dat het zachter is dan gewone wol.

Een nadeel? Misschien vind je merinowollen sokken duur. Bedenk dan dat je maar 3 paar nodig hebt, in plaats van 10 paar van de Hema. En dat deze sokken van hoge kwaliteit zijn gemaakt, zodat ze jaren meegaan. Als je het zo bekijkt, valt de investering reuze mee.

Merinowollen sokken wandelsokken Darn Tough Hiker Micro Crew Sock heren
Darn Tough Hiker Micro Crew Cushion

Best of the best

 • 61% merinowol, 36% nylon, 3% spandex
 • 71,3 gram (maat m)
 • € 30

Onze favoriet: Darn Tough Hiker Micro Crew Cushion wandelsokken

De Darn Tough Hiker Micro Crew Cushion wandelsokken zijn zonder twijfel dé beste merinowollen sokken die er bestaan. De lichtgewicht sokken zijn zacht en zitten ontzettend lekker. De sok sluit goed aan, geeft steun op de juiste plekken en zit niet te strak rond de voetboog of voorvoet.  O, en mocht je je het afvragen: Micro Crew sokken zijn net wat korter dan de normale crew sokken, die halverwege je kuit komen.

Toch zijn zelfs deze merinowollen sokken niet perfect. De sok is gebreid met een hoge dichtheid. Daardoor heb je een comfortabele demping  tijdens het lopen maar is de sok dus wat dikker onder de voet. Dat kan minder fijn zijn op warme dagen. Liever een dunnere variant? Check dan de Light Hiker Micro Crew van Darn Tough.

Die hogere brei-dichtheid zorgt er juist wel voor dat deze sokken van Darn Tough jaren meegaan. Zelf hebben we ze ook. 2 jaar en honderden kilometers verder, is er nog steeds geen spoortje slijtage te zien.


Merinowollen sokken Smartwool Hike Light Cushion Crew Sock heren
Smartwool Hike Light Cushion Crew

Comfortabel en meer fesjun

 • 56% merinowol, 11% nylon, 31% gerecycled nylon, 2% elastiek
 • gewicht: onbekend
 • € 23,95

De runner-up: Smartwool Hike Light Cushion Crew merinowollen sokken

De Hike Light Cushion Crew merinowollen sokken komt uit de nieuwe sokcollectie van Smartwool. De sokken zijn de remake van hun voorganger: de PhD collectie. Smartwool heeft het design op een aantal punten aangepast. What’s new? De sok is deels gemaakt van duurzame materialen (31% gerecycled nylon) en heeft verbeterde demping over de hele onderkant, waardoor je op elke ondergrond lekker comfortabel loopt. Ook hebben de sokken een betere pasvorm waardoor de sok goed aansluit. Ze zijn zo ontworpen dat ze je voet stevig maar niet té strak omsluiten. Dat voorkomt wrijving in de schoen waardoor je geen last heb van blaren.

Wat we ook leuk vinden: de nieuwe designs en kleuren, zoals de berglandschappen. Jammer alleen dat we in Nederland altijd maar een paar importeren. Dus de echte hipstersokken moet je importeren of zelf ophalen in de USA.

Zelf ervaarden we na intensief gebruik, problemen met de duurzaamheid van de sok uit de vorige (PhD) collectie. Als in: een gat bij de grote teen (gestopt en inmiddels gaat de sok alweer een tijdje mee). Gelukkig gebruikt Smartwool voor z’n nieuwe collectie de Indestructawool technologie. De sokken worden gebreid met van stevigere wol en met een hogere dichtheid. Daardoor gaan de merinowollen sokken langer mee.


Merinowollen sokken wandelsokken Darn Tough Light Hiker Micro Crew Sock dames
Darn Tough Light Hiker Micro Crew

Ideaal voor casual situaties

 • 43% merinowol, 54% nylon, 3% lycra
 • gewicht: onbekend
 • € 31,90

De lichtgewicht: Darn Tough Light Hiker Micro Crew sokken

De Darn Tough Light Hiker Micro Crew sokken van merinowol zijn de lichtere en dunnere variant van de Hiker Micro Crew Cushion sokken. De merinowollen sokken zijn licht en sterk, en hebben een dun laagje demping onder de voetzool en bij je hiel. Ideaal voor als je niet zo’n dikke sok zoekt. Bijvoorbeeld voor kortere wandelingen, of om casual of naar je werk te dragen (wat we zelf fijner vinden dan een dikkere sok).

De merinwollen sokken hebben een onzichtbare zoom en passen perfect om je voet. Ze gaan niet glijden of dubbelzitten als je loopt. Blaren komen met deze sokken van merinowol dan ook niet meer in je leven voor. Net als de andere sokken zijn deze ook voor een groot deel van merinowol gemaakt (43%): ze houden je voeten warm in de winter, en koel in de zomer.


Heb je zelf awesome merinowollen sokken?

Kom maar door! Mail naar hello@litepackingdistrict of dm ons op Instagram.