Een lichtgewicht dagrugzak met de juiste functionaliteiten vind je niet zomaar. Ze zijn (nog) schaars. Toch we hebben een aantal knallers gevonden. Bekijk hier ultralichte dagrugzakken van 15 tot 30 liter, onder de 500 gram. 

Spanje Bergen Baskenland Gijs REI Coop Flash 22
Lichtgewicht dagrugzak Nomad Mahon Pro 25
Nomad Mahon Pro 25

Fucking multifunctioneel

 • 530 gram
 • 25 liter
 • € 99,95

Onze favoriet: Nomad Mahon Pro 25

Oké, we hebben gesmokkeld. De Nomad Mahon Pro weegt net iets meer dan 500 gram. Maar dan heb je wel een tas die voor elk type trip geschikt is: van een dag wandelen, fietsen of op het water tot een dag op school of op je werk. Hij is gemaakt van scheurbestendig waterdicht materiaal waterdicht en beschermt je spullen door weer en wind. Ook heeft deze lichtgewicht dagrugzak handige vakken voor je waterfles of andere kleine spullen aan de zijkant. Maar dat is nog niet alles. Bij de Nomad Mahon Pro krijg je ook een laptopvak, een vakje met rits voorop én onder het elastiek voorop prop je makkelijk je regenjas of trui. Precies de vakken die we zelf het allerhandigst vinden aan een goeie dagrugzak.

Plus: door de borst- en heupriem draag je de een volle zware tas ook comfortabel tijdens een lange wandeling. En tot slot, de maat (25 liter) is compact maar toch perfect voor als je een nachtje gaat logeren of een hele dag op pad bent en net een extra trui of jas mee wilt. Vooral bij een lange hike in de bergen is dat fijn. Minder handig? De tas is iets zwaarder dan de anderen dagrugzakken in dit rijtje.


The North Face Flyweight

Licht en betaalbaar

 • 260 gram
 • 18 liter
 • € 69,95

De runner-up: The North Face Flyweight lichtgewicht dagrugzak

De The North Face Flyweight is met z’n 18 liter een stuk compacter dan de Nomad. Toch worden we ook van deze tas heel blij. Hij is lekker licht en ook nog eens goed betaalbaar. De tas is licht (260 gram) en heeft verschillende vakken: 2 zijvakken voor je waterfles bijvoorbeeld, een voorvak en een laptopvak. Ideaal voor de digital nomads onder ons of als je deze tas ook onderweg naar je werk wilt gebruiken. Z’n kleinere formaat compenseert de Flyweight met de verschillende lussen aan de buitenkant, waar je spullen aan kunt hangen.

Heb je de rugzak niet nodig, dan berg je ‘m makkelijk op in het binnenvakje. En: deze tas kun je dus gewoon in Nederland kopen. Hoera. Huishoudelijke mededelingen: de tas is niet waterdicht en heeft geen bandjes bij de borst en heup om je tas lekker dicht bij je te houden. Minder handig dus als je een dag gaat wandelen in de bergen.


Lichtgewicht dagrugzak Cotopaxi Batac 24
COTOPAXI Batac 24L

Hip, duurzaam én handig

 • 312 gram
 • 24 liter
 • € 89,95

De hipster: Cotopaxi Batac 24 dagrugzak

De Cotopaxi Batac 24 ziet er vrij lekker uit en heeft ook nog eens een perfect maatje van 24 liter. De tas is licht (312 gram) en opvouwbaar. Handig! Nog handiger: de dagrugzak van Cotopaxi is multifunctioneel. Zo heeft ‘ie 2 grote mesh-vakken aan de zijkant, waar je makkelijk en snel bij kunt. Ideaal voor (meerdaagse) wandelingen of een dagtrip. Maar de lichtgewicht dagrugzak heeft ook een laptopvak voor een laptop van 15 inch. Yes, we hear you digital nomads en forensen.

Helemaal leuk is dat de Cotopaxi Batac 24 gemaakt is van gerecycled materiaal. Wat betekent dat iedere tas uniek is. En: dat je geen keuzestress hebt bij het kopen. Nadeel van deze rugzak? Hij heeft geen heupgordel. Iets wat we zelf in ieder geval vaak gebruiken als we een lange wandeling maken.


Zpacks Sub-Nero 30L lichtgewicht dagrugzak
Zpacks Sub-Nero 30L ROBIC

Licht en superhandig

 • 270 gram
 • 30 liter
 • $ 189

De too-good-to-be-true: Zpacks Sub-Nero 30L ROBIC

Zo. Dit is stiekem onze lievelings. De Zpacks Sub-Nero, het kleinere broertje van de populaire Nero backpack, is lichtgewicht en toch heel functioneel. Kijk maar naar de zijvakken voor spullen waar je snel bij moet kunnen, het ruime hoofdvak en het extra vak op de tas, waar je snel even je trui of regenjas onder propt.

Ook slim: tegen het rugpand zit een zitkussen verstopt. Fijn voor je rug als je wandelt en voor je billen als je zit. Mis je bij deze lichtgewicht dagrugzak toch nog iets? Kijk dan bij de add-ons, zoals een cameratas, extra dikke schouder straps of zelfs paraplu.


Lichtgewicht dagrugzak backpack Osprey UL Dry Stuff Pack 20L
Osprey Ultralight Stuff Pack

Ieniemienie

 • 149 gram
 • 18 liter
 • € 49,95

De ultralichtgewicht: Osprey Ultralight Stuff Pack

What’s in a name! De Osprey Ultralight is de lichtste dagrugzak op de lijst. Deze tas is voor als je echt heel weinig mee neemt op reis. Zo zagen we vogelaar Arjan Dwarshuis in zijn Big Year met een vergelijkbare tas lopen. Zelf hebben we de voorloper van deze tas een keer op Marktplaats gekocht (en ook weer verkocht) en vele jaren met plezier gebruikt op reis. Het handige is dat de lichtgewicht dagrugzak zo weinig weegt en opvouwbaar is tot een ieniemienie pakketje. Handig als je tijdens het reizen een dagtripje gaat maken en je je grotere backpack in je hostel, hotel of airbnb wilt laten.

Ook is de ultralichte Osprey rugtas waterdicht en krijg je ondanks de compactheid best wat functionaliteiten erbij. Zoals de borstriem en de zijvakken voor bijvoorbeeld je waterfles. Maar, je levert toch (hoe kan het ook anders) wat in op comfort en veelzijdigheid. Het is dan ook niet de beste keus als je lange wandelingen gaat maken, of je laptop mee wilt nemen.

Bekijk ook de beste backpacks voor mannen of de beste backpacks voor vrouwen


Heb je zelf een awesome lichtgewicht dagrugzak?

Kom maar door! Mail naar hello@litepackingdistrict of dm ons op Instagram.