Onze pro-tip: ga voor een backpack van 30 tot 40 liter. Maar! Check voordat je vliegt altijd bij je luchtvaartmaatschappij wat je precies mee mag nemen.
De voordelen van reizen met alleen handbagage zijn eindeloos. Ook op ‘t vliegveld. Je bespaart geld en tijd, want je hoeft geen bagage in te checken. Op je bestemming loop je zo door en kun je de bagageband skippen (ain’t got no time for that). En je hebt geen stress of je ingecheckte koffer wel aankomt na drie tussenstops.
Maar je wilt niet alsnog voor verrassingen komen te staan. Bijvoorbeeld omdat je handbagage te groot is. Hoe zorg je dat je geen hassle krijgt op het vliegveld? Het is een van de meest gestelde vragen die we krijgen. Met deze guide ben je goed voorbereid en stap je stressvrij het vliegtuig in.
Handbagage: afmetingen en standaardmaat
De standaardmaat voor handbagage is 56 cm hoog, 46 cm breed en 25 cm diep. Maar eigenlijk heb je daar niets aan, want elke vliegmaatschappij heeft z’n eigen regels en prijzen. Ook veranderen die snel, omdat steeds meer mensen met alleen handbagage reizen. Vooral bij de prijsvechters als Ryanair, VivaAir en AirAsia, betekent dit dat je handbagage kleiner moet zijn dan de standaardafmetingen. Lekker dan! Controleer dus altijd van tevoren bij je luchtvaartmaatschappij wat je mee mag nemen.
Tip: heb je een deal gevonden die te mooi lijkt om waar te zijn, dan is ‘ie dat waarschijnlijk ook. Budget vliegmaatschappijen verleiden je met goedkope ticketprijzen. Maar vervolgens moet je voor van alles en nog wat extra fees betalen. Bijvoorbeeld voor als je naast elkaar wilt zitten. Voor het printen van je boardingpass. Of voor je te grote handbagage.
Handbagage: gewicht
De standaarden voor het gewicht van handbagage zijn ietwat dubieus. Meestal mag je 10 kilo mee, maar soms 7 kilo. Bijvoorbeeld bij Emirates. Of de regel is: als je het maar zelf boven je hoofd kunt tillen (lekker easyJet).
Als je met alleen handbagage reist, online bent ingecheckt en je boardingpass al hebt, dan ontloop je de incheckbalie. Je tas (of koffer) wordt verder nergens gewogen. Moet je wel inchecken bij de balie? Dan wegen ze soms je handbagage. Maar dat maken we zelf eigenlijk nooit mee. Dat komt (denken we) omdat onze compacte rugtas niet zo opvalt. We zien er niet bepakt en bezakt uit, met een grote backpack op waar zware bergschoenen aan hangen, een zware camera om onze nek en een Lonely Planet in de hand.
Reis met een backpack (of travel pack)
Oké, en dan de belangrijkste vraag: wat voor handbagage is handig? Een trolley, duffelbag, backpack… je keuze bepaalt voor een groot deel hoe je reist. Een duffelbag bijvoorbeeld, is lekker ruim, maar is moeilijk te dragen. Met een trolley heb je niks op je rug, maar daardoor nooit je handen vrij en verplaats je je minder makkelijk.
Je moet natuurlijk zelf kijken wat je het fijnst vindt. Maar wij vinden een rugtas de meest ideale handbagage. Je hebt veel vrijheid op reis. Je zoeft iedereen voorbij op de (rol)trap, stapt zo in een tuktuk of maakt er zonder problemen een spontane strandwandeling mee.
Stop! Denk bij een backpack niet meteen aan de standaard bergbeklimmersvariant (met van die zijvakken en aan de onderkant een groot vak voor je slaapzak). Maar eerder aan de travel pack. Dit nieuwe type backpack wordt steeds populairder. Travel packs zijn compact en super functioneel. Meestal klap je ze makkelijk open, als een koffer. En al je spullen berg je netjes op in speciaal daarvoor bestemde compartimenten. Bijvoorbeeld een laptopvak. Travel packs zijn ideaal voor de minimalistische één-tas-reizigers. We zijn tenslotte niet allemaal bergbeklimmers.
Terug naar het vliegen. Uit de afgelopen 5 jaar weten we dat rugzakken soms niet lijken te vallen onder alle regels voor afmetingen en gewicht. Vooral rolkoffers worden gecheckt. Bijvoorbeeld bij het boarden, als ze het aantal stukken handbagage moeten verminderen. Ook past ‘ie altijd makkelijk in het bagagevak. Ook daarom is volgens ons een rugzak ideaal als je reist met alleen handbagage.
Check de beste backpack voor mannen of de beste backpack voor vrouwen.
Kijk uit met backpacks van 40+ liter als handbagage
Het is onmogelijk dat hetzelfde stuk handbagage voldoet aan de regels voor handbagage van álle vliegmaatschappijen. Maar met een backpack van 30 tot 40 liter komen we zelf altijd een heel eind. Het is een compact en bescheiden formaat. Maar nog steeds groot genoeg voor alles wat je nodig hebt. Je moet natuurlijk wel licht inpakken (check voor hulp onze inpaklijst voor een wereldreis). En slim je spullen organiseren in je tas, bijvoorbeeld met packing cubes.
Met 15 – 30 liter voldoe je misschien vaker aan de toegestane afmetingen voor handbagage. Maar het is te klein. Ultralight reizen met alleen een schone onderbroek en een tandenborstel is niet comfortabel voor een langere trip. Vinden wij dan. Deze maat is wel perfect voor een weekendtrip (of voor de fanatieke minimalisten).
En 40 – 50 liter is weer pretty big. Met een volgepakte tas van dit formaat is de kans groot dat je handbagage niet binnen de afmetingen valt. Dus kijk daarmee uit.
Check vooraf de regels voor handbagage bij je vliegmaatschappij
Check voordat je vliegt, altijd de website van je luchtvaartmaatschappij. Wat mag je precies mee aan handbagage? Zorg altijd als je je tas inpakt, dat je licht en compact pakt. Zo is de kans het kleinst dat je tas wordt gecheckt.
Snel naar: handbagage Transavia, handbagage RyanAir, handbagage KLM, handbagage easyJet, handbagage Emirates
Wat als je handbagage te groot of te zwaar is?
Maak je vooral geen zorgen dat je je handbagage niet mee mag nemen op de vlucht. Komt ‘ie door de security, dan ook in het vliegtuig. In het ergste geval moet je bijbetalen. Bijvoorbeeld een toeslag omdat je handbagage te groot is. Of om je tas in te checken. Maar je hoeft ‘m nooit achter te laten op het vliegveld.
Vloeistoffen handbagage: wat mag je mee?
Vloeistoffen mogen mee het vliegtuig in. Maar er gelden wel regels voor je handbagage. Zo mag je maximaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van elk 100 milliliter. En alles moet in een hersluitbaar doorzichtig plastic zakje. Behalve als je deze toilettas van Osprey met ingebouwd zakkie meeneemt.
Scheermesjes handbagage: mogen die mee?
Zelf reizen we altijd met een scheermesjes in onze handbagage. Blijkbaar zijn dat “wegwerpscheermesjes met een vast scheerblad”, en toegestaan in je handbagage volgens Schiphol.com. Het kan natuurlijk altijd zijn dat een veiligheidsmedewerker (met een slechte dag) het toch verbiedt. Een scheerapparaat mag altijd mee. Je mag zelfs een kleine schaar, nagelvijl, zakmes (!) of pincet mag meenemen? Zolang het scherpe gedeelte maximaal 6 centimeter is.
Wat mag je wel en niet mee in je handbagage?
Wat je mee mag nemen in je handbagage
- Vloeistoffen, gels, cremes en pasta’s, maar alleen:
- in verpakkingen van maximaal 100 milliliter per vloeistof
- samen in een hersluitbaar, transparant zakje van maximaal 1 liter
- Medicijnen, dieet- en babyvoeding
- Kleine vijl, schaar, pincet met een scherp gedeelte van maximaal 6 centimeter
- Camera’s, laptops, tablets, powerbanks
Wat je niet mee mag nemen in je handbagage
- Vuurwapens
- Verdovingsapparaten
- Explosieven
- Voorwerpen met een scherpe punt of rand
- Stompe slagvoorwerpen, zoals een honkbalknuppel (of een te grote selfiestick…)
- Explosieven en brandgevaarlijke stoffen
Yes, kom maar door met vragen over handbagage
Heb je meer vragen over handbagage? Iets wat je mist op deze pagina? Laat het ons weten! Stuur een bericht naar @litepackingdistrict of mail naar hello@litepackingdistrict.com.