Backpacken in Azië met alleen handbagage? Op onze inpaklijst vind je precies wat je nodig hebt voor een lichtgewicht reis.

Thailand, Vietnam, Indonesië, de Filipijnen, India, China…. man, man, man: wat is er toch veel moois in Azië! Vooral de stranden zijn adembenemend. En het is er meestal heerlijk weer. Het is dan ook dé ideale bestemming om alleen met handbagage te reizen. Dus neem vooral niet teveel mee. Laat je inspireren door deze inpaklijst voor superlight backpacken door Azië.

Krijg je een spontane paniekaanval bij de gedachte dat je je grote backpack van 90 liter thuis moet laten? Check dan eerst even waarom je blij wordt van weinig meenemen op reis.

Tassen en organizers 

In Azië is one bag travel the only way to go. Want wie Azië zegt, zegt scooters, tuk tuks en long tail boten. Die vragen om een portie flexibiliteit en compactheid. Oftewel: reizen met één kleine backpack. Alleen dan verplaats je je makkelijk en snel. En beleef je het échte Oosten.

Als je met één tas reist zijn packing cubes onmisbare organizers voor je kleding. Check wat wij de beste packing cubes vinden.

Kleding en accessoires

Met al die prachtige stranden in Azië hoef je eigenlijk alleen maar je bikini of zwembroek, zonnebrand en slippers in te pakken. En klaar ben je. Maar als je – zoals wij – in bent voor iets meer avontuur, dan red je ’t daar net niet mee. Om 5 uur ’s ochtends een vulkaan beklimmen voor de zonsopgang? Dan kan er best een fris windje staan. Op dat moment ben je blij met je windbreaker.

In de spotlight: de hamamdoek. Dit item is licht, sneldrogend en o zo multifunctioneel. Vooral in Azië. Natuurlijk is het een handdoek en een badlaken. Maar het is zoveel meer. Het is ook een hoofddoek en een rok. Handig voor als je een tempel in gaat en je hoofd, schouders of benen moet bedekken. Ja, dat geldt soms ook voor de mannen, bijvoorbeeld in Myanmar. En het is een ideaal kleed voor als je je scooter per ongeluk in de hete zon hebt geparkeerd en je bips niet wilt verbranden aan het leren zitgedeelte.

Tip: vooral in het tropische Azië is een t-shirt van het magische merinowol een must in je handbagage. Het houdt je koel als het heet is en droogt snel. Maar bovenal gaat het niet ruiken. Ook niet als je het meerdere dagen draagt. Lees meer over hoe je met merinowollen kleding altijd fris ruikt.

Vrouwen

Mannen

Productiviteit en elektronica

Van witte bountystranden en levendige markten tot groene rijstvelden en indrukwekkende tempels: Azië is fotogeniek. Natuurlijk wil je dat vastleggen. Maar bij Azië moet je ook denken aan chaos op straat, keiharde moessons, brommeren over zandweggetjes en oneindig veel boot- zwem- en snorkelavonturen: oftewel een grote kans dat je camera beschadigt. Daarom vinden we zelf een telefoon die knappe foto’s maakt en een onverwoestbare en waterdichte GoPro ideaal.

Toiletartikelen en persoonlijke verzorging

In Azië is het vaak lekker weer. Maar meestal ook lekker vochtig. Dus fijn om je fris en schoon te voelen. Maar doe niet teveel je best, want het is nou eenmaal zweten (bye bye make-up). Iederéén zweet daar. Dus laat maar gaan.

Vrouwen

Mannen

Medische verzorging

Waar jij bij Azië denkt aan zon, zee, strand, denkt je moeder misschien aan malaria en voedselvergiftiging. Of je nou naar Azië of naar een andere bestemming gaat: je kunt een reisziekte oplopen. Maar de kans is klein. Denk gewoon na met je boerenverstand.

Vraag altijd of je het water uit de kraan kunt drinken, eet waar veel locals zitten en check altijd even of je kippetje van de straat niet nog rauw is (dat doe je zelf ook bij ’t barbecueën). Maar laat je niet bang maken door tips als “eet niet op straat”. Azië ís streetfood. Als je dat mist, dan ben je niet in Azië geweest.

Neem dan ook niet een just-in-case arsenaal aan EHBO-spullen en medicijnen mee. Raakt je O.R.S. toch op na een paar dagen ziek op bed? Koop dan op tijd weer een nieuwe voorraad. Bijvoorbeeld bij de 7-Eleven.

Het belangrijkste is dat je voor je reis op tijd de nodige inentingen haalt. Dat kan bijvoorbeeld bij de GGD, het ziekenhuis of een vaccinatiebureau.

 • Zonnebrand | Sun Bum
 • O.R.S. | Care Plus
 • DEET | Care Plus 40%
 • Hand sanitizer | Sea To Summit 90ml
 • Diarreeremmers
 • Malariapillen
 • Hoogteziektepillen
 • Tekenpen
 • Paar veiligheidsspelden
 • Tape
 • Snelverband
 • 2 gaasjes
 • Betadine 
 • Pleisters
 • Paracetamol
 • Ibuprofen

Geld en documenten

Deze items zijn de belangrijkste items op de inpaklijst. We zien je denken: een paspoort is iets noodzakelijker dan pasfoto’s. Maar onderschat ze niet. In Azië heb je vaak een visum nodig als je in het land wilt verblijven. Daarvoor moet je vaak een of meerdere pasfoto’s inleveren.

Ook is het handig om een VISA creditcard mee te nemen naar Azië. Zo hoef je niet met veel cash rond te lopen, wat net iets veiliger is. En vaak werkt je Nederlandse pinpas niet in winkels maar ook voor het reserveren van een hotel, boot, trein of vlucht. Visa is de meest geaccepteerde creditcard ter wereld.

En neem vooral ook mee

Als laatste een paar items die je reis een stuk comfortabeler maken. Maar waarmee je ook de blits en vrienden maakt. Met je multitool draai je zo even de gevallen deurklink vast (you saved the day). Of maak je makkelijk de Bintang van jou en je nieuwe vrienden open. Niet onbelangrijk als je in Azië bent. Cheers!

Pak je backpack maar

Dat was ‘m! We hopen dat je nu genoeg info en tips hebt om je carry-on tas te pakken voor je reis naar Azië. En zo niet, just ask!

Safe travels!