Een menstruatiecup (a.k.a. de ‘kutcup’) is klein, compact en ideaal voor licht reizen. Je hoeft geen voorraden tampons of maandverband mee te nemen. Zo bespaar je ruimte in je tas. Handig! 

Natuurlijk kun je overal op de wereld tampons en maandverband kopen. Maar met de menstruatiecup hoef je je daar niet druk om te maken op reis. Je bent altijd voorbereid.

Menstruatiecup Organicup

Wat is een menstruatiecup?

Een menstruatiecup gebruik je als je ongesteld bent. Het is een klein en opvouwbaar kuipje van siliconen. Net als een tampon breng je ‘m in in je lichaam.

Hoe werkt een menstruatiecup?

Je brengt de cup in door ‘m te vouwen. Er zijn verschillende vouwtechnieken. Na maximaal 12 uur haal je de cup eruit. Of als ie vol is. Leeg de cup in de wc, wasbak of douche en spoel ‘m af met water.

Menstruatiecup voordelen

Licht en compact
Je neemt de menstruatiecup overal mee naartoe. Dus zet ‘m maar op je paklijst

Geen afval
Met de menstruatiecup laat je geen afval achter. Ideaal als je op afgelegen plekken komt waar de sanitaire voorzieningen eenvoudiger of niet aanwezig zijn, bijvoorbeeld tijdens een meerdaagse trekking door de jungle.

Herbruikbaar en dus duurzaam
Een menstruatiecup is herbruikbaar. Je gooit ‘m niet weg na 1 keer gebruik, zoals tampons of maandverband. Helemaal fijn: de cup gaat lang mee, zo’n 10 jaar.

Lang achter elkaar draagbaar 
Een menstruatiecup kan je de hele dag laten zitten. Je hoeft er niet om te denken – behalve ‘s ochtends en ‘s avonds. Handig als je een lange dag gaat hiken of kajakken.

Comfortabel
De menstruatiecup is comfortabel. Je voelt ‘m niet zitten. Ideaal tijdens lange reisdagen, zwemmen of sporten.

Geurvrij
Anders dan tampons en vooral maandverband ruik je helemaal niks met de menstruatiecup.

Vrij van chemicaliën
Niet per se handig voor op reis, maar wel een prettig idee. In de cup zitten geen absorberende middelen, toevoegingen, bleekmiddelen of parfum. Je kunt ‘m met een gerust hart in je lijf stoppen.

Lees ook: minder kleding meenemen op reis, zo doe je dat.

Menstruatiecup nadelen

Menstruatiecup schoonmaken
De menstruatiecup moet je regelmatig schoonmaken tussen het dragen door. Spoel ‘m bijvoorbeeld af met water, of doe ‘m een paar minuten in kokend water. Zo steriliseer je de cup. Mijn ervaring is dat dat soms een uitdaging is op reis.

Je weet niet precies welke menstruatiecup bij jou past
Welke vorm of formaat menstruatiecup je nodig hebt, dat ligt aan je lijf. Maar wat als je de verkeerde koopt? Tip: gebruik de cupkiezer.

Menstruatiecup inbrengen is even oefenen
Je kunt de menstruatiecup op verschillende manieren vouwen en vervolgens inbrengen. Je moet even oefenen. Net als met de cup verwijderen.

Menstruatiecup kopen

Een menstruatiecup kun je op meerdere plekken kopen, zoals bij Kruidvat. Maar niet elke winkel heeft alle merken menstruatiecups. Dus kijk eens online, daar heb je veel keus. Ik heb de mijne van Me Luna. Maar je hebt ze ook van OrganiCup of het Nederlandse merk Yoni.

menstruatiecup kopen yoni
Menstruatiecup kopen OrganiCup