Een lichtgewicht toilettas is een van je meest gebruikte item op reis. Dus moet ie handig in gebruik zijn en al je toiletspullen onderweg netjes organiseren zodat je niet steeds naar alles hoeft te zoeken. Check hier de 4 beste ultralichte toilettassen.

Een lichtgewicht toilettas is geen beautycase

Op deze lijst staan de meest lichte en compacte toilettassen. Geschikt voor de minimalistische reiziger die niet veel meeneemt. Voor deze lichtgewicht toilettassen moet je misschien minder toiletspullen meenemen dan je gewend bent. Hulp nodig? Kijk op onze inpaklijst voor een wereldreis met alleen handbagage wat wij meenemen. Niet straks zeuren dus dat er geen grotere toilettassen in dit rijtje staan. Want we hebben je gewaarschuwd.

Hangen en rollen

Op dit lijstje vind je alleen toilettassen die je op kunt hangen en vervolgens uitrolt. In onze ogen is dat de meest ideale lichtgewicht toilettas. Je hangt de toilettas met de haak overal makkelijk op: in een tent, camper, douchehokje, hostel, hotel of aan een tak in het bos. Hij hangt zelfs bij ons thuis gewoon in de badkamer.

Eenmaal uitgerold, hoef je nooit meer te graaien in een groot vak. Thank god for that. Want een hangende toilettas heeft verschillende vakjes (mesh, met rits, open, transparant) waarin je alles netjes kunt organiseren. Daardoor zie je meteen waar de tandpasta of zonnebrand zit.


Lichtgewicht toilettas Osprey Ultralight Washbag Zip groen
Osprey Ultralight Washbag Zip

Licht en compact en met handige vakjes

 • 120 gram 
 • 7 x 14 x 23 cm
 • € 40

Onze favoriet: de Osprey lichtgewicht toilettas

De Osprey Ultralight Washbag Zip is supercompact en licht, maar toch multifuncitoneel. Niet zo gek dat ‘ie onze favoriet is. Hij heeft veel vakjes waardoor al je toiletspullen netjes kunt opbergen. Van groot tot klein, van open tot gesloten met ritssluiting, en van doorzichtig tot mesh. Het doorzichtige vak is ideaal voor je vloeistoffen, en koppel je zo los als je met je handbagage door de security moet. Als je ‘m openritst, rolt de toilettas uit en heb je gelijk overzicht van alles en kun je overal makkelijk bij. 

Met het los te halen spiegeltje doe je overal je haar goed en met het handige haakje hang je de compacte toilettas overal op. Door de stevige ripstop nylon is deze toilettas niet snel kapot. Wel zo fijn als je ‘m elke dag gebruikt en veel op doorreis bent. Minder handig: het mesh is kwetsbaarder. Doe daar geen scheermesje of andere scherpe voorwerpen in.


Lichtgewicht toilettas Sea To Summit Hanging Toiletry Bag S
Sea To Summit Hanging Toilettas S

Lekker licht en toch handig

 • 80 gram
 • 23 x 6 cm
 • € 34,95

De runner-up: Sea To Summit Hanging toilettas S

De Sea To Summit hangende toilettas (maat S) flink wat lichter dan de Osprey Ultralight Washbag Zip, maar toch lijken ze verder veel op elkaar. Hij is praktisch ingedeeld met verschillende vakjes die je dicht kunt ritsen. Ook heeft de toilettas een ophanghaak en een spiegeltje. En de is tas gemaakt van sterk en waterafstotend materiaal. Extra handig: de ultralichte toilettas kan niet alleen hangen maar blijft ook rechtop staan. 


Lichtgewicht toilettas Osprey Washbag Roll
Osprey Roll Toilettas

Rollen maar!

 • 130 gram
 • 24 x 38 x 7 cm
 • € 33,95

Ook een goeie: Osprey Roll toilettas

De Osprey Roll toilettas rol je deze lichtgewicht toilettas uit, hangt ‘m op aan een tak of haak en voilà: je kunt alles makkelijk vinden en pakken. Net als z’n ietwat ruimere broer de Osprey Zip (onze fave), is ook deze ultralichte toilettas gemaakt sterk ribstop nylon en heeft ‘ie een spiegeltje aan boord. Ook al heeft deze lichtgewicht toilettas een compact formaat, je kunt er alsnog normale verpakkingen in kwijt. En dan rol je ‘m ook nog eens makkelijk op. Minder handig? Geen idee eigenlijk.


Lichtgewicht toilettas Forclaz Decathlon Toilettas trekking plooibaar ultralight
Forclaz Toilettas Trekking Ultralight

Cheap en licht

 • 43 gram
 • 18 x 8 x 3 cm
 • € 9,99

Budget: lichte toilettas Decathlon

De Forclaz lichtgewicht toilettas is onder de 10 euro de echt budget-optie. Maar dat niet alleen. De oprolbare toilettas weegt ook nog eens het minst: 43 gram. Say what! Maar let op: deze toilettas is echt voor de minimalisten onder de litepackers. Ideaal dus als je bijvoorbeeld gaat hiken of bikepacken.


Heb je zelf een awesome lichtgewicht toilettas?

Kom maar door! Mail naar hello@litepackingdistrict of dm ons op Instagram.